Norge kan miste paralympisk seilemedalje

KAN MISTE MEDALJE: Den norske sonar-båten med Per Eugen Kristiansen (midten), Aleksander Wang Hansen (t.v.) og Marie Solberg (t.h.), kan miste sin bronsemedalje fra Paralympics i London denne uken. (Foto: Med tillatelse fra Team Sonar Norway)
KAN MISTE MEDALJE: Den norske sonar-båten med Per Eugen Kristiansen (midten), Aleksander Wang Hansen (t.v.) og Marie Solberg (t.h.), kan miste sin bronsemedalje fra Paralympics i London denne uken. (Foto: Med tillatelse fra Team Sonar Norway)

Idrettens voldgiftsrett (CAS) behandler denne uken en klage fra den britiske paralympiske komité. Vinner britene saken mister Norge en bronsemedalje fra fjorårets sommerenleker i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen avsluttes høringen i saken som kan føre til at Norge mister sin bronsemedalje i seiling fra de paralympiske sommerlekene i London i fjor.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) behandler nemlig denne uken en klage fremsatt av British Paralympic Association (BPA) mot International Association for Disabled sailing (IFDS) i forbindelse med konkurransen 3-manns kjølbåt.

De norske representantene som er til stede under høringen er spente på den endelige avgjørelsen, men mener det er grunn til optimisme for at den norske båten beholder medaljen etter høringen.

- Vi mener vi har en god sak og er optimistiske med tanke på det endelige resultatet, sier Henriette Hillestad-Thune, advokat og leder av juridisk seksjon i NIF, til ABC Nyheter.

- Ikke noe sak for CAS

Norges idrettsforbund (NIF) er ikke part i selve saken, men fordi utfallet kan bli avgjørende for Norges medaljefangst under lekene, bidrar NIF i saken.

Hillestad-Thune mener saken faktisk aldri skulle havnet hos Idrettens voldgiftsrett og bruker det som det sterkeste argumentet for at klagen avvises.

- Vi mener at juryens avgjørelse under Paralympics i London skulle vært endelig, og vi har vanskelig for å se at det er juridisk grunnlag for å sette den til side.

- Etter vår mening burde saken aldri ha havnet på bordet til CAS, fortsetter hun.

- Ikke noe moro

Bakgrunn for saken som nå er oppe i idrettsretten er at den britiske båten under konkurransen angivelig misbrukte reglene da de fikk lov til å heve båten opp av vannet for å reparere en skade. Britene vasket og pusset samtidig båten - det er ifølge reglementet ikke lov.

Britene mistet fire poeng og ble flyttet fra 3. til 5. plass på den endelige resultatlista. Den norske båten med Alexander Wang-Hansen, Marie Solberg og Per Eugen Kristiansen, rykket med det opp på podiet og kunne smykke seg som paralympiske medaljevinnere.

Hjemme i Norge følger mannskapet spent med på det som skjer. Kaptein Kristiansen tør ikke spå noe om utfallet av saken, men innrømmer at det ville være «et skudd for baugen» om de skulle miste en OL-medalje.

- Skulle vi miste medaljen så er det selvfølgelig ikke noe moro, sier han i en kort kommentar til ABC Nyheter.

Gullet i konkurransen gikk til Nederland mens Tyskland tok sølvet.

Ifølge Hillestad-Thune i idrettsforbundet faller endelig dom i saken om vel en måned.

Personvernpolicy