Fordel for Chelsea og Fenerbahçe

David Luiz (midt) ble dagens avgjørende spiller på St. Jakob Park. (FOTO: AFP/NTB Scanpix)

Fenerbahçe vant sin første UEFA-semifinale, og David Luiz reddet Chelsea-seier på overtid.

Et billig straffespark tre minutter før full tid gjorde at Basel kunne ha «ranet» til seg et 1-1-resultat mot Chelsea i den første semifinalekampen i europaligaen torsdag, men på overtid dukket David Luiz opp og ordnet 2-1-seier til engelskmennene.

Les fyldig referat fra oppgjøret mellom Chelsea og Basel

Les fyldig referat fra oppgjøret mellom Fenerbahçe og Benfica

Basel har vært i svært god form siden Murat Yakin overtok som manager sist oktober. Siden starten på desember er det bare blitt ett tap, og de har blant annet slått Manchester United og Bayern München på eget gress.

Les flere fotballnyheter fra ABC Nyheter

Men Chelsea fikk de seiersvante sveitserne aldri taket på hjemme på St. Jacob-Park. Det så lenge ut til at Chelsea ville vinne komfortabelt, men straffesparket snudde opp ned på det meste. Petr Cech kastet seg til venstre, og Frank Schär satte ballen midt i mål til 1-1 i det 87. minutt. Da luktet det uavgjort i Sveits, og det ville ikke ha vært fortjent.

Det som lenge så ut til å være seiersmålet kom allerede etter 12 minutter. Frank Lampard slo en corner, og Victor Moses var sistemann på ballen før den passerte målstreken. Markeringen i Basel-forsvaret var ikke patent.

Moses har scoret i fem turneringer for Chelsea denne sesongen.

Tam

Basel var tamme gjennom det meste av kampen. Før pause var to langskudd det nærmeste de kom. Skuddene hadde Chelsea-keeper Cech full kontroll på.

Chelsea kunne fort ha ledet 2-0 til pause, men skuddet til formsterke Eden Hazard gikk utenfor.

I 2. omgang bommet Fernando Torres på blank goal. Torres fikk sjansen fra start fordi Demba Ba ikke kan spille i europaligaen for Chelsea.

Chelsea hadde de fleste og største sjansene, og John Terry kunne ha avgjort helt i starten på tilleggstiden hadde en kjempemulighet på overtid, men mål ble det ikke.

Det ble det derimot bare minutter senere på frisparkmålet til Luiz.

Sekunder senere var det over.

Sjansefattig

Kampen i Sveits ble aldri god sammenlignet med det vi har sett i mesterligasemifinalene tidligere denne uken. Kampen ble fort satt da Chelsea scoret så tidlig. Dermed var de ikke nødt til å ta unødvendig sjanser, og Basel var ikke dyktig nok til å skape noe på egen hånd. De fikk sjansen sin 12 minutter før full tid, men igjen ryddet Petr Cech rutinert opp. Basel kom seg høyere opp på banen i sluttminuttene, men direkte livsfarlig ble de aldri. Straffesparket kom ut av ingenting.

Seier og to bortemålet til Chelsea gjør at de har et sterkt utgangspunktet foran returkampen på Stamford Bridge. Regjerende mesterligavinner har en god mulighet til å ta en ny europacuptittel.

Ashley Cole pådro seg gult kort og må stå over hjemmekampen i London. Det samme må Basels Aleksandar Dragovic som også fikk gult kort.

Tyrkiske stolpetreff

Fenerbahçe førte kampen, men stolpetreff og en straffebom hindret tyrkerne fra å vinne med flere mål.

Førsteomgangen kan oppsummeres med ett ord for Fenerbahçe: Nesten.

Etter 18 minutter avslutter Moussa Sow like utenfor og minuttet etter treffer han krysstanga med en heading. Like etter fikk Egemen Korkmaz sjansen, men heller ikke han klarte ikke å omsette til mål.

Rett før pause fikk Christian sjansen fra ellevemeteren etter at hjemmelagets Gökhan Gönul ble felt. Men igjen: Nesten. Ballen smalt i stolperota, og Christian var bortimot utrøstelig da pausesignalet gikk.

Til slutt

Tyrkerne fortsatte å presse på og fikk betaling etter 71 minutter. Egemen Korkmaz fikk pirket ballen over linja. Benfica-spillerne hevdet på sin side ballen aldri var over linja, men dommeren holdt på sitt.

Fenerbahçe har nå et godt utgangspunkt foran returoppgjøret i Portugal. Den kampen må de riktignok spille uten Pierre Webó som sparket vekk ballen like før slutt og pådro seg gult kort.