Meny

Liverpool minnet Hillsborough-ofrene

FLAGGER: Utenfor Anfield står Liverpools flagg på halv stang i minne om de 96 ofrene. Foto: Paul Ellis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liverpool by sto stille klokken 15.06 mandag. De 96 ofrene etter Hillsborough-tragedien i 1989 ble æret med ett minutts stillhet.

FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest 15. april 1989 ble stoppet 15.06 engelsk tid.

I trengselen som oppsto på Sheffield Wednesdays hjemmebane ble 96 mennesker klemt i hjel. Politiet slapp for mange fans inn på stadion og det utbrøt panikk.

Som alltid var det minnestund på Anfield. Spillere som keeper Pepe Reina, trenerstab, ledelsen ved folk som direktør Ian Ayre og eierduoen John W. Henry og Tom Werner var på plass. Også tidligere røde spillere og ledere var på plass på Liverpools hjemmebane for å hylle de 96 Liverpool-supporterne som aldri kom hjem til sine kjære etter å ha reist på fotballkamp.

Austin Powers-stjernen Mike Myers med begge foreldrene fra Liverpool var også med på minnestunden.

Med daværende manager Kenny Dalglish i spissen deltok en rekke Liverpool-spillere i mange av begravelsene etter Hillsborough-tragedien.

To nye monumenter til minne om de 96 supporterne ble avduket i Liverpool sentrum i helgen. En bronseskulptur med navnene på de 96 ofrene ble avduket i St. John's Garden. Skulpturen har teksten «Hillsborough-tragedien – vi vil alltid huske dem».

Ny etterforskning

Det er også satt opp en klokke i Liverpools rådhus. Viserne skal stå permanent på 15.06, tidspunktet da kampen mellom Liverpool og Forest ble stoppet.

I fjor fastslo en uavhengig rapport at svikt i politiets rutiner var hovedårsaken til det tragiske utfallet på Hillsborough. 41 menneskeliv kunne vært reddet, kom det fram i rapporten. Tragedien skal politietterforskes på nytt.

– Kommer den hele og fulle sannheten fram?

– Hva som skjedde på stadion da 96 mennesker bare skulle på en fotballkamp og aldri kom hjem igjen, er i det store og hele både kartlagt, bekreftet og beklaget helt opp til øverste nivå. De feil som ble gjort rett i etterkant når det gjaldt vakthold og legehjelp har også nå i større grad kommet fram og vil trolig ytterligere gjøre det, sier Kopite-redaktør og mangeårig Liverpool-supporter Torbjørn Flatin.

Han håper noen av de ansvarlige står fram.

– I forhold til avsløringer på høyeste hold i politi og på regjeringsnivå, angående hvem som var ansvarlig og tok beslutningene om at dette skulle dekkes til og skylden skulle legges over på fansen, tror jeg kun det vil skje dersom en av de ansvarlige får dårlig samvittighet og letter på sitt hjerte heller enn å ta det med i graven, sier Flatin.

Dyr i bur

Liverpool spilte med sørgebånd i lørdagens 0-0-kamp mot Reading i serien.

– Vi var fanget som dyr i bur, sa den da 17 år gamle Liverpool-tilhengeren Mark Mellor kort tid etter Hillsborough-tragedien. Han var blant de heldige som slapp fra katastrofen med livet i behold.

Allerede samme kveld som tragedien rettet hjelpemannskaper krass kritikk mot politiets arbeid i forkant.

– Politiet lot bare folk få storme inn. Ingen som var inne kunne klare å komme ut. Politiet mistet kontrollen fullstendig, sa en lege i en melding fra NTB-Reuters samme kveld.

– De 96 blir aldri glemt. 15. april vil være en dag som alltid vil bli markert av Liverpool Football Club, og det vil aldri mer bli spilt en kamp på Anfield den dagen, påpeker Flatin.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus