Di Canio: – Jeg støtter ikke fascisme

HILSENEN: Denne handlingen fra Roma-derbyet mellom Lazio og Roma i januar 2005 har gitt Paolo Di Canio mye trøbbel i etterkant. Foto: EPA/FILIPPO MONTEFORTE
HILSENEN: Denne handlingen fra Roma-derbyet mellom Lazio og Roma i januar 2005 har gitt Paolo Di Canio mye trøbbel i etterkant. Foto: EPA/FILIPPO MONTEFORTE
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sunderlands nye manager Paolo Di Canio prøvde onsdag å imøtegå den voldsomme kritikken mot ansettelsen ved å ta avstand fra rasisme og fascisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For sent mener mange etter at italieneren avslo å kommentere sine politiske synspunkter på pressekonferansen etter ansettelsen tirsdag.

– Jeg er ikke politisk. Jeg er ikke tilknyttet noen organisasjon. Jeg er ikke rasist, og jeg støtter ikke den fascistiske ideologien. Jeg respekterer alle, sa Di Canio onsdag.

Han hørtes litt ut som Richard Nixon, som sa «jeg er ingen skurk» etter at de fleste hadde skjønt at det var nettopp det han var.

Di Canios har tidligere uttrykt beundring for den fascistiske diktatoren Benito Mussolini. Han uttalte i 2005 at han «er fascist, ikke rasist». Samme år feiret han et mål for Lazio mot byrival Roma med en utstrakt arm på fascistvis.

Følg Serie A her

- En skam og et svik

PÅ PLASS: Paolo Di Canio kommer fra jobben i Swindon.PÅ PLASS: Paolo Di Canio kommer fra jobben i Swindon.

Ansettelsen av Di Canio har medført voldsomme reaksjoner i Nordøst-England. Tidligere utenriksminister David Miliband, sønn av jødiske innvandrere som flyktet fra nazistene under krigen, trakk seg fra Sunderland-styret da ansettelsen ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruvearbeiderforeningen i nærliggende Durham kaller ansettelsen «en skam og et svik mot alle som kjempet og døde i kampen mot fascisme».

Les også: Her er Dortmund-stjernens overraskende idoler

Les også: Vidic kutter kontakten med kompisene

Presten Michael Sadgrove har skrevet et åpent brev til Di Canio og bedt ham om å ta offentlig avstand fra fascisme.

– Du fikk spørsmål om hvor du står, men avslo å gi et klart svar. En setning er alt som skal til. Ellers vil du bli forbundet med disse giftige høyreekstreme tendensene vi har sett for mye av i dette området, skrev presten, som kommer fra en familie med hengivne Sunderland-supportere.

Di Canios svar kom gjennom klubbens nettsted onsdag ettermiddag.

– Jeg er dypt såret over angrepene på fotballklubben. Dette er en historisk, stolt og etisk klubb, og det gjør vondt å lese noen av anklagene. Jeg er en ærlig mann, og mine verdier og prinsipper kommer fra min familie og min oppdragelse. Jeg vil si at jeg ikke er den mange av dere liker å framstille meg som, sa Di Canio, før han kom til poenget og forsikret at han ikke er rasist og ikke støtter fascisme.

Spørsmålet er om det er for lite og for sent til å stilne kritikken. (©NTB)

Les mer om norsk og internasjonal fotball her