Kulden størst utfordring for innbytterne

Fotballandslagets lege Thor Einar Andersen oppfordrer folk til å kle seg godt fredag kveld. De som skal se landskampen bør kle på seg som om de skulle på skirenn, mener han.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Fotballandslagets lege Thor Einar Andersen oppfordrer folk til å kle seg godt fredag kveld. De som skal se landskampen bør kle på seg som om de skulle på skirenn, mener han. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Landslagslege Thor Einar Andersen ber folk kle seg som om de skulle på skirenn. Det går mot et kjølig Ullevaal når Norge får besøk av Albania fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er meldt fem-seks minusgrader og noe vind. De effektive kuldegradene kan bli tosifret.

– De som skal spille er jeg ikke redd for. De har på seg hansker og eventuelt andre ting som beskytter mot kulden. Det er verre med dem på benken, og vi jobber med å få på plass utstyr som gjør at de får varme der de sitter. Samtidig må vi sørge for jevnlig aktivitet uten at reservene blir for varme, sier Andersen.

Kulden biter seg fast denne våren.

– Det er en undersøkelse som viser at det er flere skader i Nord-Europa enn i Sør-Europa. Det kan ha en sammenheng med det kalde klimaet. Vi vet ikke helt årsaken, men det er en forskjell mellom nord og sør. Det kan være på grunn av kulden, sier Andersen.

Les også: Mot en iskald aften på Ullevaal

Mer utsatt for skader

Han viser til en undersøkelse fra mesterligaen. Samtidig er det påvist flere korsbåndskader i Sør-Europa.

Dersom noen av Drillos 11 utvalgte i fredagens VM-kvalifiseringskamp blir skadd, er det ikke bare å kaste noen rett innpå Ullevaal-gresset.

– Nei, vi kan ikke bare kaste noen innpå. Vi må sørge for å ha folk i oppvarming fra første minutt. Og vi må ta oss tid til å varme opp de som skal inn. Ellers risikerer vi at de blir mer utsatt for skader, sier den erfarne legen.

– Se på blant andre Joshua King. Han har slitt med hamstringskade. Vi må være gode på oppvarming så han er klar, forklarer Andersen.

Les også: Overtråkk gjør Reginiussen usikker

Spiller i stillongs

– Er det lov med stillongs?

– Det er aktuelt med superundertøy, men det varierer litt hva spillerne liker å bruke. Det er ikke så mye åpen hud, men det vil nok være noen som velger stillongs. Det viktigste er at spillerne er gjennomvarme. Vi har erfaring med å spille i minusgrader. Fire eller sju minusgrader spiller liten rolle, bare ikke vinden i tillegg gjør at de effektive kuldegradene blir enda flere, sier landslagslegen til NTB.

– Og beskjeden til publikum?

– De må kle seg som om de skal på skirenn. Og så må de opp og bevege seg når de kan. Det er lov å holde hendene over hodet når man roper «Heia Norge». Stillongs, ullsokker og en form for Brasil-VM-floke fritt etter OL-floka er lov, sier Thor Einar Andersen.

Personvernpolicy