Det ble bare nesten for Hønefoss

EN GOD START: Guttene fra Kristiansand kunne juble for en tre-poenger i første seriekamp. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Hønefoss klarte ikke å hente inn 3-0-ledelsen som Start hadde sikret seg til pause.

Start – Hønefoss 3-2 (3-0)

4729 tilskuere

Mål: 1-0 Jesper Mathisen (13), 2-0 Matthias Vilhjamsson (23), 3-0 Espen Hoff (33), 3-1 Mats André Kaland (54), 3-2 Heiner Mora (63).

Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad.

Gult kort: Jesper Mathisen, Start, Riku Riski, Alexander Groven, Hønefoss.

Lagene:

Start (4-4-2): Håkon Opdal – Amin Nouri, Jesper Mathisen, Bismark Acosta, Rolf Daniel Vikstøl – Espen Hoff, Gudmundur Kristjansson, Solomon J. Owello, Espen Børufsen (Babacar Sarr fra 67.) – Jorge Castro, Matthias Vilhjamsson.

Hønefoss (4-4-2): Steve Clark – Heiner Mora, Frode Lafton, Kristjan Örn Sigurdsson, Alexander Groven (Erik Midtgarden fra 80.) – Mikkel Vendelbo, Toni Koleimainen, Tor Øyvind Hovda, Kevin Larsen – Mats André Kaland (Raymond Mendy fra 72.), Riku Riski.

Start er tilbake i eliteserien etter en gjestevisitt i 1. divisjon. Jesper Mathisen brukte 13 minutter på å markere at sørlendingene har mye å bidra med i comebacket på øverste nivå.

Mathisen, som er sønn av Start-legenden Svein Mathisen, fylte 26 år søndag. Den beste bursdagspresangen sørget han for selv med prosjektilet han feide inn bak en sjanseløs Steve Clark i Hønefoss-målet.

– Det gjorde godt å score. Vi hadde kontroll på kampen selv om Hønefoss reduserte, sa Mathisen til VG Nett.

– Fantastisk frispark og nydelig mål, sa Start-trener Mons Ivar Mjelde.

Før pause handlet alt om Start i Kristiansand. Nykommerne herjet med gjestene fra Buskerud. Matthías Vilhjálmsson skled inn 2-0 etter en duell med Frode Lafton etter 23 minutter. Uselvisk ble islendingen fôret av Espen Hoff. I forkant av målet mistet Hønefoss-spilleren Toni Kolehmainen ballen unødvendig.

Hoff fikk et noe billig straffespark etter 33 minutter. Veteranen gikk lett i bakken etter en felling fra Kevin Larsen. Hoff satte straffesparket på Clark, men var raskt fremme og satte inn returen.

14 uten seier

HBK hevet seg betydelig i annen omgang. Mats André Kaland stusset inn 1-3 i duell med Bismark Acosta etter 54 minutter. Ni minutter senere kunne Heiner Mora heade inn 2-3 fra kort hold. Før den tid var Amin Nouri nær å gi Start 4-1 med en frekk variant fra distanse. Ballen slo i tverrligger og ned på streken. Fjernsynsreprisene ga ikke noe klart svar på om ballen var inne eller ikke.

Hønefoss er inne i en sur rekke. Ringerikingene står med 14 eliteseriekamper uten seier. Bare seks poeng er det blitt i løpet av spøkelsesrekken. Start var gode hjemme sist de var i eliteserien. 6-2-7 var fasit i Kristiansand den gangen.

HBK har aldri vunnet en seriekamp borte mot Start. De seks foregående kampene hadde gitt fem Start-seirer og én uavgjort.