Utestengt på livstid etter nazihilsen

Heil AEK Athen! Denne hilsenen fra fotballspilleren Giorgos Katidis på Olympia-stadion i Athen lørdag, vekker avsky. Foto: Reuters/NTB scanpix.
Heil AEK Athen! Denne hilsenen fra fotballspilleren Giorgos Katidis på Olympia-stadion i Athen lørdag, vekker avsky. Foto: Reuters/NTB scanpix.

AEK-spiller Giorgos Katidis er av det greske fotballforbundet utestengt fra landslagsspill på livstid etter at han feiret sitt vinnermål mot Veroia lørdag med å gjøre nazihilsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20-åringen er tidligere kaptein for Hellas' U19-landslag og regnes som et stort talent, men han er uønsket på landslagene i all framtid. Klubben hans skal ta stilling til episoden i løpet av uken som kommer.

– Spillerens hilsen til publikum på nazivis er en alvorlig provokasjon som fornærmer alle ofrene for nazistenes bestialitet og skader fotballens pasifistiske og humane karakter, heter det i en uttalelse fra det greske fotballforbundet.

Les også: Hitler på moten i Bangkok

Katidis ble utsatt for kraftig kritikk fra politikere og vanlige fotballfans etter lørdagens hendelse. Søndag var det for øvrig 70-årsmarkering for deporteringen av greske jøder til nazistenes konsentrasjonsleirer.

Les også: Norges store skam

Spilleren selv legger seg flat og påberoper seg uvitenhet.

– Jeg er ingen fascist og ville ikke gjort det om jeg visste hva det betydde, tvitret han etter alt oppstyret som fulgte gesten.

Han påsto at han bare pekte på lagkameraten Mikhalis Pavlis på tribunen for å tilegne målet til ham i kampen mot helseproblemer. Den forklaringen er likevel vanskelig å svelge for dem som har sett bildene av Katidis, og av en klubbleder som prøver å få ham til å senke armen.

Unggutten blir imidlertid trodd av klubbtrener Ewald Lienen.

– Han er en ung gutt som ikke har noen politiske oppfatninger. Antakelig så han en slik hilsen på internett eller noe og kopierte den uten å vite hva det betyr, sa tyskeren.

– Jeg er 100 prosent sikker på at Giorgos ikke visste hva han gjorde. Han gråt i garderoben etter at han så hvordan journalistene reagerte. Han er ung og trenger beskyttelse.