Northug spurtet til stafettgull

Tord Asle Gjerdalen gikk en glimrende første etappe. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Tord Asle Gjerdalen gikk en glimrende første etappe. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Petter Northug spurtslo svenske Calle Halfvarsson i mennenes stafett og sikret Norges sjuende gull i ski-VM fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da stakk trønderen fra Calle Halfvarsson. Svensken gjorde et strålende forsøk, men rykket i den siste bakken ga ham ikke stort nok forsprang til seier.

– Vi fikk en drømmestafett der vi fikk en drømmeduell mot Sverige på siste etappe. Jeg vet hva som hviler på mine skuldre på siste etappe. Jeg vet at om jeg blir nummer to, så er det nesten skandale. Det er et krav om at vi skal vinne, sa Northug til NRK.

– Vi fikk en drømmestafett der vi fikk en drømmeduell mot Sverige på siste etappe. Jeg vet hva som hviler på mine skuldrer på siste etappe. Jeg vet at om jeg blir nummer to, så er det nesten en skandale. Det er et krav om at vi skal vinne, sa Northug til NRK. - See more at: http://www.abcnyheter.no/nyheter/sport/2013/03/01/foelg-mennenes-stafett-direkte#sthash.FlpimWOA.dpuf

Vi fikk en drømmestafett der vi fikk en drømmeduell mot Sverige på siste etappe. Jeg vet hva som hviler på mine skuldrer på siste etappe. Jeg vet at om jeg blir nummer to, så er det nesten en skandale. Det er et krav om at vi skal vinne, sa Northug til NRK. - See more at: http://www.abcnyheter.no/nyheter/sport/2013/03/01/foelg-mennenes-stafett-direkte#sthash.FlpimWOA.dpuf

– Det ble et taktikkløp. Jeg fikk akkurat den posisjonen jeg ville. Jeg var også glad Calle kom i siste bakken. Da fikk jeg oversikten, sier Northug.

Han tok sin niende VM-tittel. Dermed tangerte han Bjørn Dæhlie. Fem nordmenn står nå med fire gull i VM-stafett:

Northug

Dæhlie

Eldar Rønning

Thomas Alsgaard

Odd-Bjørn Hjelmeset

Les også: Svensk skilegende langer ut mot Northugs målstrek-gester

Umulig

Northug gikk over mål uten å løfte en arm, smile eller håne Sverige. Det var uttrykksløst helt til lagkameratene og støtteapparatet startet feiringen.

– Jeg slo om et gir for å kjenne på farten, men hadde ytterligere et par gir jeg kunne ha spilt på. Jeg skled forbi, og da kunne jeg bare cruise inn, sier Northug.

Han vant sin fjerde strake VM-stafett. En annen nordtrønder, Rønning, har vært med på samme suksessrike reise på 4 x 10 kilometer.

Norge står bare med ett tap på de 12 siste VM-stafettene. Nederlaget kom i 1999 da Northugs ankermann-forgjenger, Alsgaard, for en sjelden gangs skyld bommet på oppløpet.

Les også: Svensk hyllest til Northug

Svensk hyllest til Northug

Teller mest

– Mesterskapsstafettene er det som betyr mest for oss på laget. Vi lyktes, og for oss som lag er det utrolig viktig.

Det ble ikke mye til fart de første ni kilometerne av sisteetappen. Northug stoppet blant annet helt opp i en motbakke.

– Hvis de prøver å gå fra underveis, så er de i hvert fall dumme. Da går jeg i et kontrabrudd hvis de begynner å bli slitne. De gjør det riktige, sier Northug.

– Så du kan ikke tape en slik etappe?

– Nei.

Halfvarsson skapte blågult seiershåp en stund. – Men jeg hadde ikke en sjanse i spurten. Jeg merket at jeg hadde kjørt et rykk i den siste bakken, sier han.

Blodslit

Søndag går Northug for gull på femmila. Det er meldt opp mot ti varmegrader, sol fra skyfri himmel og softisføre i deler av den tøffe løypa.

Det blir en beinhard avslutning på VM der skivalg og smøring kan bli helt avgjørende. Tord Asle Gjerdalen sier det slik: – De (NRK) må nok forlenge sendingen med en time dersom dette været holder seg til søndag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden