Northug: – En av de største dagene i mitt liv

Petter Northug skjente over målstreken da han tok gull på 15 kilometer fri teknikk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Petter Northug skjente over målstreken da han tok gull på 15 kilometer fri teknikk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petter Northug tok sitt første gull i årets ski-VM da han vant 15 km fri teknikk i Val di Fiemme onsdag. Tord Asle Gjerdalen sikret bronsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På sølvplass mellom de to nordmennene var Johan Olsson fra Sverige. Han måtte se seg slått med 11,8 sekunder av Northug. Gjerdalen var 22,3 sekunder etter lagkameraten. Det var Northugs første VM-gull i intervallstart.

– Det er kanskje en av de største dagene i livet mitt. Å vinne en 15 kilometer med individuell start med det ryktet jeg har. Det smaker godt, sa Northug til NRK.

Sjur Røthe fulgte opp med femteplass. Finn Hågen Krogh ble nummer 31.

LIVE: Northug tok gull

Ga alt

I onsdagens renn gikk han hardt ut fra start og ledet ved hver passering. Han tapte ti sekunder til Johan Olsson mot høyeste punkt i løypa, men tok til slutt gull med god margin.

Northug tok ut alt han hadde av krefter og skjente over mållinjen. Han ble liggende fullstendig utslitt på bakken. Og brast samtidig i gråt. Tydelig helt utslitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ble fryktelig tungt på slutten, men jeg la opp løpet slik det skulle passe meg. Jeg hadde pappa i løypa i dag, og han ga meg utrolig bra motivasjon på slutten da jeg var sliten. Jeg var så stiv. På de siste to kilometerne begynte jeg å miste balansen og traff ikke på skjærene. Det var en kamp for å komme til mål, fortalte Northug.

Northug tok sølv på sprinten sist torsdag, men har måttet vente på sitt første gull i Val di Fiemme. I helgen ble han nummer fire på skiathlon og på lagsprinten ble han og Pål Golberg slått ut i kvalifiseringen.

Superreserve

For Tord Asle Gjerdalen ble det også en stor dag. Han overtok plassen til en syk Martin Johnsrud Sundby og takket for tilliten med å gå inn til tredjeplass. Sjur Røthe fulgte opp med femteplass.

– Det sier litt om hvor vanskelig det er for Trond (Nystad, landslagstrener) og de norske lederne å ta ut laget når en reserve kan gå inn til medalje. Man kan bare tenke seg hva Martin kunne klart. Det er synd han er syk, sa Gjerdalen til NRK.