Ulvang oppgitt over svensk dopingdokumentar

Vegard Ulvang er blitt intervjuet om sine blodverdier i forbindelse med dopingdokumentaren som skal sendes på svensk TV onsdag, skriver VG. Foto: NTB scanpix.
Vegard Ulvang er blitt intervjuet om sine blodverdier i forbindelse med dopingdokumentaren som skal sendes på svensk TV onsdag, skriver VG. Foto: NTB scanpix.

Vegard Ulvang er blitt intervjuet om sine blodverdier i forbindelse med dopingdokumentaren som skal sendes på svensk TV onsdag, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVTs dokumentarprogram «Uppdrag Granskning» setter søkelyset på doping og mistenkelige blodprøver innen langrenn på 1990-tallet.

Ifølge VG har TV-kanalen vært opptatt av Ulvangs blodverdier fra 1997, og han ble spurt om blodprøver fra verdenscuprennet i Lahti samme år.

Der målte han en hemoglobinverdi på 16,5, som er lavere enn de første maksgrensene som ble fastsatt vinteren 1997 (16,5 for kvinner, 18,5 for menn). Ulvang har ikke sett noe av materialet fra dokumentaren selv.

Les også: Navngir norske skihelter i dopingdokumentar

– Nå er jeg lei. Nå må de slutte. Jeg vant OL i Albertville for 22 år siden og denne blodprøven fra Lahti er tatt for 16 år siden. Intervjuet var ikke noe morsomt. Det var veldig anklagende. De konfronterte meg med en blodverdi på 16,5 fra et verdenscuprenn i 1997. Det var den andre helsetesten FIS gjorde. Jeg ble ringt opp og konfrontert på en veldig lite hyggelig måte. Jeg begynte nesten å le, sier Ulvang til VG.

Nils Hansson, som er prosjektleder for dokumentaren, vil ikke si om noen nordmenn navngis.

Les også: Dæhlie forbannet på svensk dopingutspill

FIS-antidopingsjef Rasmus Damsgaard sa til Expressen mandag at blodskanneren som ble brukt de første årene, ikke var pålitelig nok.

– Blodverdier er ikke fellende bevis og ikke grunn til å anklage folk. Jeg vil også forsvare de som er høye på listene, selv om mange mener det er sterke indisier på ulovligheter. Noen er disponert for høye verdier, forteller Ulvang.