Firdobbelt norsk i jentenes skiathlon

Marit Bjørgen vant lørdagens skiathlon i VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Marit Bjørgen vant lørdagens skiathlon i VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Marit Bjørgen tok sitt 10. VM-gull etter en klar seier i lørdagens skiathlon. Therese Johaug og Heidi Weng tok sølvet og bronsen, mens Kristin Størmer Steira ble nummer fire.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørgen rykket ifra i den siste bakken og vant VM-gullet i Cavalese. Det var hennes annen triumf av to mulige så langt i mesterskapet.

– Det var en fantastisk laginnsats. Fire norske er helt utrolig. Jeg var pigg og fin i kroppen, fulgte planen og hadde fantastisk gode ski, sa Bjørgen til NRK rett etter gulløpet.

Johaug så ut til å holde følge helt inn, men måtte til slutt slippe. Hun endte 3,4 sekunder bak Bjørgen. For Weng var det 14,9 sekunder opp til gullet.

Etter den klassiske delen var Justyna Kowalczyk først ut fra skibyttet. Den polske langrennsstjernen fikk imidlertid problemer og måtte til slutt gi en luke til de norske løperne. Hun ble nummer fem.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen endte på niendeplass. Hun var 1.06,5 bak Bjørgen.

Les også: Bjørgen dropper lagsprinten

Stoltenberg gratulerer

– Gratulerer til alle sammen. Vi tok tre medaljer, og alle de fire beste gir Norge store idrettsopplevelser. Det var stor underholdning og gir inspirasjon, sa statsminister Jens Stoltenberg etter rennet.

Han syntes ikke det var i overkant at de fire beste løperne var norske.

– Det kan ikke være feil å være best. Det er tøft i toppen, og at det er mange gode norske løpere gir bare Norge stor anerkjennelse, sa statsministeren.

Les også: Stoltenberg tror på norske medaljer

– Helt fantastisk

Det er første gang Stoltenberg er i et VM i nordiske grener i utlandet. Han har gode minner fra mesterskapet i Holmenkollen for to år siden. Da fulgte han flere øvelser.

– Det var helt fantastisk, og det var skisport på sitt aller beste. Nordiske grener gir oss alle enestående opplevelser, og det er til stor inspirasjon for alle som driver breddeidrett, sier Stoltenberg, som også var i Torino-OL i 2006.

Han besøkte også den norske VM-leiren lørdag og snakket blant annet med Ingvild Flugstad Østberg. I tillegg fikk statsministeren en omvisning i den norske smøretraileren av John Anders Gaustad i Norges Skiforbund.

Det norske kongehuset er ikke representert i VM denne gangen.

Personvernpolicy