Pistorius løslatt mot kausjon

Oscar Pistorius i retten. Foto: NTB Scanpix
Oscar Pistorius i retten. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En sørafrikansk domstol har bestemt at OL-helten Oscar Pistorius slippes fri mot kausjon. Sprinteren er siktet for å ha drept kjæresten sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Friidrettsstjernen Oscar Pistorius er løslatt mot kausjon. Domstolen i Sør-Afrika mener det ikke er noen fare for at han skal flykte før drapssaken mot ham kommer opp.

Det brøt ut jubel i rettssalen i Pretoria da dommer Desmond Nair leste opp sin kjennelse fredag ettermiddag.

Pistorius, som også er kjent som «Blade Runner» fordi han løper med proteser på begge beina, er siktet for overlagt drap på kjæresten Reeva Steenkamp i deres eget hjem den 14. februar.

Les også: Etterforsker i Pistorius-saken anklaget for drapsforsøk

Han sier selv at han trodde en innbruddstyv hadde kommet seg inn i huset, og at han skjøt i selvforsvar.

Pistorius må nå holde seg borte fra huset. Han får alkoholforbud, må unngå kontakt med alle vitner i saken, må gi fra seg passet sitt og skytevåpnene sine og må stille med en kausjon på én million sørafrikanske rand i kontanter og garantier. Det tilsvarer 638.000 norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver mandag og fredag en gang mellom klokka 7 og klokka 13 må Pistorius melde seg for politiet.

Gråt åpenlyst

Da dommeren gikk gjennom Pistorius' vitneprov før han leste opp kjennelsen fredag ettermiddag, gråt sprinteren åpenlyst.

Les også: Oscar Pistorius forblir i politiets varetekt

Nair måtte stanse opplesingen for å spørre om hvordan det gikk, men kom i gang igjen etter en kort pause. Da kjennelsen ble lest opp, virket Pistorius derimot uberørt.

– Vi er lettet over det faktum at Oscar ble innvilget kausjon i dag, men vi sørger samtidig over Reeva Steenkamp, sa friidrettsstjernens onkel Arnold Pistorius.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Nair konkluderte med at det ikke var lagt fram beviser i saken som ga ham grunn til å tro at Pistorius ville forsøke å flykte fra landet. Han mente heller ikke at politiet hadde klart å sannsynliggjøre at Pistorius ville utgjøre noen fare for allmennheten, eller at en løslatelse ville utløse sterke reaksjoner i samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Nair er det klart at påtalemyndigheten ikke har en «vanntett» sak mot Pistorius.

Godt nok

Dommeren mente samtidig at Pistorius hadde vært så grundig i sin egen forklaring om hendelsene, at det var grunn til å tillate løslatelse mot kausjon.

Les også: Etterforsker: – Jeg tror han visste Steenkamp var på badet

– Jeg er kommet fram til at den siktede har lagt fram gode nok argumenter for at han bør løslates mot kausjon. Jeg tar ikke stilling til om han er skyldig eller ikke, bare til hva som tjener rettferdigheten på dette stadium, sa Nair.

Dommeren understreket at det etter hans syn foreløpig bare er lagt fram indisier, og ikke direkte beviser, for at Pistorius begikk overlagt drap.

Da dommeren kom fram til konklusjonen om løslatelse, ropte Pistorius' familie og venner høyt av glede. Senere forlot Pistorius domstolen i en bil med sotede vinduer, med et kobbel av journalister på slep.