Bjørgen: – Jeg må få lov til å være sliten

ROER NED: Marit Bjørgen lover at det ikke er fare for VM-deltagelsen etter at hun trakk seg fra verdenscuprennet i helga. (Foto: NTB scanpix)
ROER NED: Marit Bjørgen lover at det ikke er fare for VM-deltagelsen etter at hun trakk seg fra verdenscuprennet i helga. (Foto: NTB scanpix)

Det at Marit Bjørgen (32) følte seg sliten og sto over verdenscuprennet i Davos sist søndag, gjør at det hersker en viss usikkerhet rundt starten på ski-VM for hennes del.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter søndagens oppvarming sto hun av. Mandag ble det en hviledag. Tirsdag testet hun VM-løypene. Torsdag åpner VM med sprint i klassisk stil.

– Det kjentes bra ut. Alt er bare bra, sa Bjørgen da hun møtte norsk og svensk presse etter tirsdagens økt.

Bjørgen avdramatiserer søndagens avgjørelse om ikke å gå 10-kilometeren i Davos. Det har knappest skjedd tidligere at Bjørgen og landslagstreneren har havnet på en slik beslutning tjue minutter før rennstart.

– Jeg var bare veldig sliten. Det er ingen krise. Jeg må få lov til å være sliten.

– Hvorfor var du sliten?

– Det kan være flere grunner til det. Jeg gikk en hard klassisksprint lørdag, og jeg kom rett ned fra høy høyde (i Seiser Alm) til mellomhøyde.

Bakgrunn: Bjørgen trakk seg like før start

God

Landslagstrener Egil Kristiansen synes Norges langrennslokomotiv på kvinnesiden så fin ut under tirsdagens økt. Forholdene var supre med flotte traseer og trikkeskinner til spor.

– Jeg tror formen hennes er grei. Hun var litt sliten i starten på økten, men det kom seg etter hvert.

– Det er jo ikke spesielt bra å være sliten når du er idrettsutøver?

– Nei, det er jo ikke det, men det er som regel slik etter at du har hatt en helt rolig dag. Da går det ofte litt tungt dagen etter.

Uansett er det nok ingen grunn til altfor stor pessimisme.

– Jeg tror hun er i veldig bra slag, sa Therese Johaug om lagvenninnen.

Les også: Bjørgen: – Vi er ikke gode venner

Kjent sted

Dessuten er Val di Fiemme et langrennssted der Bjørgen trives veldig godt. Det var her hun tok sin første VM-tittel, i sprint for akkurat 10 år siden. Da var hun 22 år gammel.

Ut fra det som skjedde i Davos er nok ikke Bjørgen den største favoritten til å gjenta den bedriften om to dager. Men hun er naturligvis en opplagt medaljekandidat.

– Sprinten er nok den distansen der jeg har minst sjanse. Målet er en plass i finalen, og da kan alt skje.

Les også: – Northug og Bjørgen får for mye oppmerksomhet

Bjørgen har ikke helt hatt hurtigheten i sprint de siste sesongene. Hun har heller ikke alltid vært den som har vært best til å plassere seg underveis i et felt. I skarp kontrast til for eksempel Petter Northug.

Rognes-ekspressen er klar på hvem som er den største favorittene til å ta årets første VM-gull i nordiske grener.

– Justyna Kowalczyk.

Det er vanskelig å være uenig i det siden det er snakk om klassisk stil. Den polske maskinen virket kruttsterk i Davos sist helg.

Men det er en skummel øvelse å avskrive Bjørgen før starten har gått. Det har historien vist gang på gang.

Personvernpolicy