Armstrong føler seg som en syndebukk

Lance Armstrong sier i et e-postintervju at han føler seg som syndebukk for sykkelsportens dopingproblemer. (Foto: Reuters / NTB scanpix).
Lance Armstrong sier i et e-postintervju at han føler seg som syndebukk for sykkelsportens dopingproblemer. (Foto: Reuters / NTB scanpix).

Lance Armstrong sier i et e-postintervju med nettstedet Cyclingnews at han føler seg som en syndebukk for sykkelsportens dopingproblemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Faktisk gjør jeg det. Men jeg forstår også hvorfor. Som du reder, så ligger du, svarer Armstrong på et direkte spørsmål om han føler seg som syndebukk.

– Min generasjon var ikke annerledes enn de andre. «Hjelpen» har utviklet seg gjennom årene, men sporten vår er veldig vanskelig, Tour de France ble oppfunnet som et stunt, og svært tøffe fyrer har drevet med det i et århundre, og alle har lett etter fordeler, sier Armstrong til cyclingnews.com.

Les også: Armstrong: – Jeg vil konkurrere igjen

– Fra å hoppe på tog for 100 år siden til EPO nå. Ingen generasjon har vært «ren». Ikke Merckx', ikke Hintaults, ikke LeMonds, ikke Coppis, ikke Gimondis, ikke Indurains, ikke Anquetils, ikke Bartolis, og ikke min.

Dermed har han nevnt mange av sykkelsportens største opp gjennom årene.

Sannhet og forsoning

Armstrong innrømmet tidligere denne måneden at han dopet seg fra midten av 1990-tallet og under alle de sju strake Tour de France-titlene fra 1999 til 2005. Han er blitt diskvalifisert og utestengt på livstid.

Les også: Sjokkert Heiberg etter Armstrong-innrømmelse

Armstrong tar i intervjuet sterkt til orde for et «sannhet og forsoning»-program i regi av antidopingbyrået WADA for å få fram sannheten om dopingbruk i sporten.

– Det er den eneste måten. Så mye som jeg er i stormens øye, handler ikke dette om en mann, ett lag, en sportssjef. Dette handler om sykling og, for å være ærlig, alle utholdenhetsidretter. Offentlig lynsjing av en mann og laget hans løser ikke dette problemet, sier Armstrong.

Les også: Dette beklaget Lance Armstrong

Han sier at han kom med dette forslaget til UCI-president Pat McQuaid for en god stund siden, men han sier at McQuaid bare er interessert i å beskytte seg selv og forbundet sitt, og mener nå at UCI ikke har noen plass i en sannhet og forsoning-kommisjon.

Amnesti

Armstrong mener at alle som har kommet på medaljeplass i VM eller store etapperitt, og som fortsatt er i live, bør innkalles til en høring, og at alle må loves amnesti for å fortelle det de vet.

– Får de ikke amnesti, vil ingen møte. Ingen.

Armstrong sier i intervjuet at sykkelsporten aldri vil dø, men at den står foran magre år om man ikke greier å rydde opp i dopingproblematikken gjennom en sannhet og forsoning-kommisjon.

Han avviser at han er ute etter å få sin egen utelukkelse tidfestet slik at han kan delta i konkurranser igjen.

– Det er irrelevant. Det viktige er at alle behandles likt og rettferdig. Vi lagde dette rotet, så la oss fikse det sammen, og la oss alle straffes likt, sier han.

Personvernpolicy