Treneren tonet ned Northugs oppvisning

Petter Northug gikk inn til seier under herrenes prolog i Tour de Ski lørdag ettermiddag.
Petter Northug gikk inn til seier under herrenes prolog i Tour de Ski lørdag ettermiddag.

– Det er ikke bare fordeler med å vinne, mente herretrener Trond Nystad etter Petter Northugs maktløp under prologen i Tour de Ski lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I søndagens 15 kilometer jaktstart i fri teknikk går Northug ut 11,1 sekunder foran svensken Marcus Hellner, 17,2 sekunder for russeren Aleksander Legkov og 25,1 sekunder foran sveitseren Dario Cologna.

Det skal godt gjøres om ikke én av disse fire står igjen som vinner på toppen av slalåmbakken Alpe Cermis søndag 6. januar.

– Det er sterkt med seier og hyggelig med en kropp som fungerer, men det er ikke slik at det ikke følger med ulemper med å vinne. Nå kan konkurrentene slappe av på hotellrommet sine, mens Petter må bruke en og en halv til to timer på premieseremoni, pressekonferanse og dopingkontroll. Det er som et dobbelt sverd. Det koster litt å vinne og er ikke nødvendigvis noen fordel. De andre kan slappe av, mens Petter må «gjøre reint» etter seg, sa landslagstrener Trond.

Les også: Nothug vant prologen i Tour de Ski

Taktikk

– Slik hadde det kanskje vært bedre å bli nummer fire?

– Det er ikke så enkelt å kontrollere de siste sekundene, mente Nystad.

Northug selv mente at han ikke hadde gått noe kjempeløp.

– Jeg prøvde å holde igjen i starten og tok ikke ut det aller siste, men jeg kan ikke gå for rolig heller, sa hovedpersonen selv.

Northug har ofte startet Touren godt, men har ennå til gode å vinne den sammenlagt. Det er et av sesongens store mål.

Ofte har Northugs form dabbet av mot slutten av vinterens etappeløp. Han håper å unngå det samme denne gangen.

– Jeg hadde ikke den aller beste følelsen i dag, derfor var det godt å vinne. Men du vinner ikke Tour de Ski ved å vinne prologen. Alt handler om planlegging. Jeg mangler topplasseringen, men prøver igjen, sa Northug på den internasjonale pressekonferansen.

Lørdag forsøkte han å holde igjen tempoet i de bratteste motene, mens han giret om til god fart i lett terreng.

Les også: Petter Northug betaler lagkompisene av egen lomme

Bekreftelse

Northug har gjentatt noen ganger den siste tiden at de første etappene i Touren ikke betyr så mye. Men så endte det altså med seier igjen. Ingen har flere etappeseirer i Tour de Skis historie enn Petter Northug.

– Det viktigste med dagens løp var bekreftelsen på at jeg har gjort mye riktig i høyden og i tiden etterpå. Det tyder på at jeg har fått det overskuddet jeg skal ha, sa 26-åringen som fyller 27 under Tourens avslutningsetappe i Val di Fiemme.

Jaktstartene i Oberhof har ofte endt med at feltet har samlet seg igjen. Kanskje blir det annerledes søndag. Det er 25,1 sekunder ned til Dario Cologna på 4.-plass, og sveitseren blir nødt til jage de tre i front.

– Kanskje kan vi tre foran gå sammen de to første rundene, slik at det koster å jage bakfra. Da vil vi foran mest trolig ha noe igjen å dra til med mot slutten, siden vi slipper å åpne så hardt. I tillegg er det viktig å unngå uhell slik at du finner den riktige posisjonen mot slutten, sa Northug.

Personvernpolicy