Hetland svømte til VM-gull

Aleksander Hetland svømte inn til et imponerende VM-gull i kortbane på 50 meter bryst. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Aleksander Hetland svømte inn til et imponerende VM-gull i kortbane på 50 meter bryst. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksander Hetland svømte inn til gull på 50 meter bryst med 26,30 under kortbane-VM i Istanbul søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en spennende finale på 50 meter bryst slo Hetland inn på 26,30 og snøt Damir Dugonjic og Florent Manaudou for gullet med marginer på henholdsvis to og tre hundredels sekund.

29-åringen strålte av glede etter å ha tatt Norges annet VM-gull i svømming noensinne. Før VM uttalte han at mesterskapet kom til å bli hans siste.

– Jeg har ikke gitt opp å få ham med videre. Jeg unner ham å slutte, og jeg forstår at VM-gullet kan være et bra punktum, men han har mye å bidra med i landslaget, sier landslagstrener Petter Løvberg til NTB.

– Utrolig deilig

Han gledet seg over triumfen og var meget glad på Hetlands vegne.

– Vi har jo ikke så mange av dem (VM-gull), så det var deilig, men ikke særlig overraskende. Vi har hele tiden visst at Aleksander er med og kjemper der oppe. Han var en av favorittene i mesterskapet. Samtidig er marginene så små, og uansett hvordan man vrir og vender på det så smaker gull mye bedre enn bronse, sier Løvberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er viktig for ham (Hetland). Han har viet hele livet til svømmingen. Det er utrolig deilig for ham og alle rundt ham. Ikke minst for Sondre Solberg, som har trent både ham og Aleksander Dale Oen til VM-gull.

Ville gi seg i 2009

Hetland skal over nyttår ut i det «normale» arbeidslivet og har altså planlagt å legge svømmingen på hylla. Men det har bæringen sagt før også, forteller Løvberg.

– Han sa han skulle gi seg om han tok gull i Istanbul i 2009 og hadde hele familien der for å se det siste løpet. Han tok gullet, men fortsatte. Han har vært lett å motivere og kanskje mer dedikert enn noen gang siden da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagstreneren håper kanskje mest av alt at Hetland blir i landslaget for å bidra til å bygge et slagkraftig lag mot senere mesterskap.

– Han er fin å ha med for oss videre. Han har en enestående prestasjonskultur og kan fortsatt prestere på et høyt nivå. Jeg kommer ikke til å mase på ham de første månedene, men han kan absolutt bidra til å løfte kulturen i laget, sier Løvberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig år

Han har vært trener i et svømmeår som for Norge har vært tungt etter Alexander Dale Oens bortgang. Samtidig har det vært oppturer som gir signaler om en flott, norsk svømmeframtid.

– OL var veldig tungt for oss, og vi hadde også en tung høst. Samtidig hadde vi en opptur med tre medaljer i EM, men vi har vært redusert på jentesiden på grunn av skader. Dette var en fin avslutning, og for norsk svømming er det viktig for å fortsette arbeidet for flere medaljer, sier Løvberg.

Om Aleksander Hetland skulle gi seg nå, er det uansett med en imponerende merittliste. I tillegg til VM-gullet har han ett EM-gull, fire EM-sølv og én VM-bronse på 50 meter bryst, samt en EM-bronse på 100 meter medley.