Vil ha Brækhus-kamp i Norge

HJEM TIL BERGEN: Idrettsbyråd i Bergen kommune, Gunnar Bakke, vil se Cecilia Brækhus (bildet) gå proffstevne i Bergen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
HJEM TIL BERGEN: Idrettsbyråd i Bergen kommune, Gunnar Bakke, vil se Cecilia Brækhus (bildet) gå proffstevne i Bergen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Kulturdepartementet sier nei til boksekamper i Norge, men Bergen kommune og Cecilia Brækhus' støtteapparat vil søke om dispensasjon for å la henne bokse i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år har Norges beste kvinnelige bokser, Cecilia Brækhus, ønsket å bokse i landet hun må flykte fra for å gå kamper. Nå får Brækhus støtte fra idrettsbyråd i Bergen kommune, Gunnar Bakke (Frp), som forteller til Bergens Tidende at de ser på muligheten for å søke dispensasjon fra loven som forbyr proffboksing i Norge.

– Cecilia Brækhus er en fantastisk flott idrettsutøver og menneske. Da er det veldig spesielt at Norge, som et av få land i verden sammen med Nord-Korea, Cuba og Iran, har et forbud mot proffboksing slik at hun ikke får bokse på hjemmebane, sier Bakke til avisen.

Les også: Avfeier Brækhus-tilbud som latterlig

– Drømmen lever fremdeles

Brækhus har bokset alle sine kamper i utlandet etter at hun ble proffbokser. Da Bergensjenta møtte franske Anne-Sophie Mathis til storkamp i Frederikshavn 22. september, reiste rundt tusen nordmenn til Danmark for å overvære tittelkampen. Hjemme i Norge hadde 600.000 nordmenn benket seg foran TV-skjermen for å følge kampen.

Kulturdepartementet firer likevel ikke på kravene og sier det er uaktuelt å tillate et stevne i Norge. De mener at det i loven ikke gis åpning for dispensasjon fra forbudet.

Det synes bokseren selv er synd.

– Det hadde vært veldig morsomt å få arrangert et stevne i Bergen, så det er kjempesynd at det ikke var mulig å få dispensasjon til det. Men drømmen lever fremdeles. Jeg håper at jeg kan få oppleve å bokse i Norge en gang, sier Brækhus.

Les også: Brækhus til kamp mot Skatteetaten

– Vanskelig å gjennomføre

President i Norges bokseforbund, Odd Haktor Slåk, sier til ABC Nyheter at han ikke er overrasket over at kulturdepartementet ikke ønsker å åpne for en mulig proffkamp i Bergen.

– Vi har sett dette tidligere at man ikke ønsker noen form for proffboksing i Norge. Jeg setter likevel pris på at de prøver å få til noen. Det vil bli vanskelig å gjennomføre da politikerne i en årrekke har satt en stopper for at det ikke skal skje, sier Slåk.

– Hvor synd er dette for Brækhus?

– Vi går glipp av å kunne se verdens beste kvinnelige bokser hvor hun ønsker å gå kamper. Hun er en seriøs idrettsutøver på lik linje med Petter Northug og resten av skilandslaget. Det er bare å håpe for de som er glade i boksing av det vil komme inn andre person i den neste regjeringen som vil føre vår kamp på Stortinget, sier han.

Vil ha lovendring

Forbundet mot proffboksing ble innført i 1981. Cirka 20 år senere kom den såkalte «knockoutloven», som regulerer alle kampidretter som tillater knockout.

Denne loven regulerer bruk av hjelm, medisinske kontroller, karantenebestemmelser, antall runder som er tillatt samt vekt og størrelse på hanskene som brukes, for å nevne noe. Det er også et krav i denne loven at de nasjonale forbundene utsteder nødvendige lisenser.

Idrettspresident Børre Rognlien, som selv har bakgrunn fra boksesporten, er kritisk til lovgivningen og mener den hemmer utviklingen av norske boksere.

– Det er viktig for norsk boksing å få opphevet loven som forbyr proffboksing. Det kommer av at Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) er i ferd med å forandre sitt regelverk og vil innføre sin egen proffliga.

– Dersom norske boksere skal kunne delta i OL og OL-kvalifiseringer i fremtiden, må regelverket her i landet være tilpasset de internasjonale reglene, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden