Armstrongs endelige mageplask

En av idrettens mest beundrede, hyllede og anerkjente legendeskikkelser er avslørt som tidenes juksemaker. Den sportslige triumfferden til Lance Armstrong (41) er nå slettet en gang for alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fratok mandag amerikaneren samtlige sju Tour de France-seirer (1999-2005) og utestengte syklisten for livstid.

– Lance Armstrong har ingen plass i syklingen, sa UCI-president Pat McQuaid på en pressekonferanse mandag. Han slo fast at UCI fullt ut støtter rapporten fra det amerikanske antidopingbyrået (USADA), der det dokumenteres at Armstrong jukset med doping gjennom så å si hele karrieren.

– Jeg er svært lei meg for at vi ikke greide å ta hver og en av dem (dopingmisbrukerne) på fersken. Jeg ble uvel av det jeg leste USADAs rapport. Det er svært vanskelig å akseptere og forstå hva som pågikk. Lance Armstrong fortjener å bli glemt innenfor syklingen, sa McQuaid.

Et brak

Etterkrigstidens yngste verdensmester slo gjennom med et brak i 1993. Først gjennom etappeseier i Tour de France, så VM-gullet i Oslo 29. august. Tre år senere fikk samme mann diagnosen testikkelkreft med spredning til lunger og hjernen.

Legene ga ham mindre enn 50 prosent sjanse til å overleve.

Etter en intens kamp for livet gjennom flere runder med cellegift, gjorde han comeback og vant sensasjonelt Tour de France i 1999. Etter å ha gjentatt bedriften året etter, skjøt omdømmet til kreftsakstiftelsen «Lance Armstrong Foundation» og merkevaren «Livestrong» fart.

Med Lance Armstrongs økende popularitet, håvet stiftelsen inn stadig større millionbeløp og har siden 1997 samlet inn vanvittige 2,5 milliarder kroner.

Blir slettet

Rapporten fra USADA er i all hovedsak bygget på vitneerklæringer fra elleve tidligere lagkamerater. Det ble konkludert med at Armstrong hadde en hovedrolle i det mest sofistikerte, profesjonaliserte og suksessrike dopingprogrammet som noensinne har vært gjennomført i idretten.

Ikke bare var han del av ukulturen med dopingmisbruk innenfor sitt eget lag, han utviklet og videreutviklet systemet som førte en hel idrettsverden bak lyset.

Dermed blir samtlige Armstrong-resultater etter 1. august 1998 slettet. Det inkluderer sju sammenlagtseirer i Tour de France, en tredjeplass og 24 etappeseirer (inkludert fire i lagtempo).

Han vil også miste OL-bronsemedaljen i temposykling fra Sydney i 2000.

Om kort tid vil det bli besluttet hvorvidt nye sammenlagtvinnere skal utropes. Trolig vil det ikke skje ettersom dopingmisbruk var svært utbredt mellom 1999 og 2005.Armstrong vil bli stående igjen med en VM-tittel (1993 i Oslo), to etappeseirer i Tour de France (1993 og 1995), ett amerikansk mesterskap og et par klassikerseirer som karrierehøydepunkt.

Se også:

Armstrong er ferdig i sykkelsporten

Slettet Armstrong-suksess

Følgende Tour de France-triumfer er fratatt syklisten Lance Armstrong (nummer to i parentes):

Sammenlagt:

1999 (Alex Zülle, Sveits)

2000 (Jan Ullrich, Tyskland)

2001 (Ullrich)

2002 (Joseba Beloki, Spania)

2003 (Ullrich)

2004 (Andreas Klöden, Tyskland)

2005 (Ivan Basso, Italia)

Etapper, 1999:

Prolog (Alex Zülle)

Tempo 8. etappe (Zülle)

9. etappe (Zülle)

Tempo 19. etappe (Zülle)

2000:

Tempo 19. etappe (Jan Ullrich)

2001:

10. etappe (Ullrich)

Tempo 11. etappe (Ullrich)

13. etappe (Ullrich)

Tempo 18. etappe (Igor González de Galdeano)

2002:

Prolog (Laurent Jalabert)

11. etappe (Joseba Beloki)

12. etappe (Roberto Heras)

19. etappe (Raimondas Rumsas)

2003:

Lagtempo 4. etappe (ONCE)

15. etappe (Iban Mayo)

2004:

Lagtempo 4. etappe (Phonak)

13. etappe (Ivan Basso)

15. etappe (Basso)

16. etappe (Ullrich)

17. etappe (Andreas Klöden)

Tempo 19. etappe (Ullrich)

2005:

Lagtempo 4. etappe (CSC) – Kurt Asle Arvesen

Tempo 20. etappe (Ullrich)

2009:

Lagtempo 4. etappe (Garmin)

(©NTB)

Personvernpolicy