Meny

– Den mest sofistikerte dopingen sporten har sett

HARDTSLÅENDE BEVIS: Lance Armstrong er i ferd med å bli felt i et over 1000 siders dokument. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har oversendt dokumentene i dopingsaken mot Lance Armstrong til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Rapporten på over 1000 sider slår fast at Armstrong har tatt i bruk det mest omfattende dopingprogrammet noensinne for å oppnå sine seirer på sykkelsetet.

– Bevismaterialet viser, uten noen form for tvil, at US Postal Service Pro Cycling Team (Armstrong daværende lag) hadde det mest avanserte, profesjonelle og suksessfulle dopingprogram sporten noen gang har sett, skriver USADAS på sin hjemmeside.

USADA utestengte i sommer Lance Armstrong fra all organisert idrett på livstid og fratok ham samtlige sju seirer i Tour de France fra 1999 til 2005.

UCI på sin side har kritiserte USADA for måten de har håndtert saken på og etterlyst bevismaterialet.

Vitner

Elleve utøvere er blant de 26 som har vitnet mot Armstrong under ed: Frankie Andreu, Michaël Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters og David Zabriskie. Fire av dem er fortsatt aktive, og seks av dem har vært lagkamerater av Armstrong.

George Hincapie er én av dem som har sverget på at Armstrong har dopet seg-Hincapie syklet på samme lag som Armstrong under alle hans sju seirer i Tour de France. Hincapie har innrømmet at han dopet seg på sin egen hjemmeside.

Ikke stolt

– Det er veldig vanskelig i dag å akseptere at jeg dopet meg i deler av karrieren. I starten på min profesjonelle karriere ble det klart for meg at det ikke var mulig å prestere på øverste nivå uten å ta i bruk ulovlige stoffer, er noe av det Hincapie skriver.

Hincapie skriver at han sluttet å dope seg for seks år siden. Han har lenge vært regnet som en av Armstrongs beste venner.

– Jeg ble kontaktet av føderale myndigheter for to år siden og USADA noe senere. Jeg ble bedt om å fortelle min versjon. Det ville ha vært mest komfortabel å fortelle om meg selv, men forsto at jeg var forpliktet til å fortelle om alt jeg visste. Så da gjorde jeg det, skriver Hincapie.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært