Strand skal ha svelget tunga

Paal Strand skal ha falt om rundt en halv time inn i tirsdagens trening. Foto: NTB Scanpix
Paal Strand skal ha falt om rundt en halv time inn i tirsdagens trening. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere landslagsspiller Pål Strand (36) skal ha svelget tunga da han kollapset og fikk hjertestans. Onsdag formiddag lå Raufoss-spilleren i respirator ved Ullevål sykehus i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veteranen kollapset under Raufoss-trening i Storhallen tirsdag . Ifølge kilder i Raufoss-miljøet hadde Strand tidlig onsdag morgen stabil puls, men situasjonen er fortsatt uavklart, melder oa.no.

Strand skal ha falt om rundt en halv time inn i tirsdagens trening. Spilleren skal ha svelget tunga, men trenerteamet kom raskt til, fikk åpnet luftveiene og startet hjertekompresjon.

Et team fra Raufoss industripark kom til i løpet av få minutter og tok over utførelsen av livreddende førstehjelp. 36-åringen skal ha blitt behandlet med hjertestarter før han ble fraktet til sykehuset i Gjøvik med ambulanse.

Les også: Raufoss-spiller falt om med hjertestans

Ifølge Oppland Arbeiderblad skal situasjonen ha vært kritisk for Raufoss-spilleren i ambulansen og på sykehuset. Etter behandling ved Gjøvik sykehus, ble han fløyet til Oslo i luftambulanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er klart en blir redd og alt mulig sånt. Jeg har aldri vært borti noe sånt. Det var veldig ekkelt å se, sier Raufoss-kaptein Petter Senstad til VG.

På ettårsdagen

Dramatikken i Raufoss fant sted på dagen ett år etter at Brann-spiller Carl-Erik Torp falt om etter hjertestans i en kamp i Sogndal.

– Det er forferdelig å høre om Pål Strand. Det viktige er at det går bra med ham. For ett år siden var jeg på den andre siden. Nå sitter jeg her og roper etter mer informasjon om hvordan det går med ham. Det er nesten absurd at det skjer på årsdagen for min hjertestans, sier Torp til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torp måtte legge opp etter hjertestansen.

Pål Strand fikk to landskamper for Norge i 2001 (mot Polen og Wales). Samme året var venstrevingen sentral da Lillestrøm ble serietoer. Han ble norgesmester med Lillestrøm i 2007.

For fem og et kvart år siden opplevde den daværende Bodø/Glimt-stopperen Erik Hoftun å svelge tungen med påfølgende hjertestans, også det under en kamp mot Sogndal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hoftun kolliderte med en motspiller, men slapp heldig fra skrekkopplevelsen. Han var tilbake i kamp to måneder senere.

For mindre enn ett år siden opplevde også Notodden-spiller Håvard Kleven at hjertet stanset under fotballtrening. Det er gått elleve og et halvt år siden Wolverhampton-trener Ståle Solbakken overlevde hjertestans som København-spiller. Han måtte avslutte sin aktive fotballkarriere.

Dødelig utgang

Bare snaut fem måneder er gått siden Idretts-Norge med sjokk mottok budskapet om svømmestjernen Alexander Dale Oens bortgang. Verdensmesteren fikk hjertestans i forbindelse med et treningsopphold i USA. Han ble 26 år gammel.

Ikke mange slike tilfeller har fått dødelig utgang i norsk toppidrett. I september 1998 fikk tidligere toppsyklist Bjørn Stenersen et illebefinnende og kjørte av veien under et norgescupritt i Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stenersen, som på det tidspunkt var i brudd sammen med Thor Hushovd og tre andre, kjørte sitt siste ritt før han aktet å legge opp. Alle gjenopplivingsforsøk var forgjeves. Den tidligere proffsyklisten ble 28 år gammel.

I oktober 1987 døde en av Norges største fotballhelter, Roald «Kniksen» Jensen, under oldboystrening med Brann. Han ble 44 år gammel.

I tillegg til de nevnte proffutøverne er både barn, ungdom og voksne utøvere rammet av plutselig hjertestans under idrettsaktivitet på lavere nivå. Hvert år er det flere slike tilfeller med dødelig utgang.

Les flere saker her