Undersøkelse i norsk fotball

– Vi har gått glipp av gode fotballspillere

SYND. Talsmann for Klanen, Svein Erik Bakke, sier til ABC Nyheter at det er rart norske fotballspillere ikke står frem, om undersøkelsen til NFF stemmer. Foto: Klanen.no
SYND. Talsmann for Klanen, Svein Erik Bakke, sier til ABC Nyheter at det er rart norske fotballspillere ikke står frem, om undersøkelsen til NFF stemmer. Foto: Klanen.no

Aldri før har vært lettere å stå frem som homofil, mener NFF. - Da er det merkelig at ingen har stått frem, sier supporterleder. Tom Nordlie hevder derimot homofobi i fotballen er en myte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom undersøkelsen «Skeiv fotball - homofile og lesbiskes erfaringer fra ungdomsfotballen» har NFF avdekket norske fotballspilleres tanker og erfaringer i fotballmiljøet rundt vilkårene til homofile i fotballen. 16 kvinner og 12 menn som er lesbiske, homofile eller bifile skal ha deltatt i undersøkelsen. Den slår fast at det aldri før at vært lettere å stå frem som homofil i norsk fotball.

Talsmann i Klanen, Svein Erik Bakke sier til ABC Nyheter at undersøkelsen gir et feil bilde av situasjonen i fotball-Norge.

– Om det aldri før har vært lettere å stå frem syntes jeg det er veldig merkelig at ingen har stått frem de siste årene.

– Vidt meg bekjent er det ikke færre homofile enn lesbiske. På kvinnesiden har flere spillere stått frem, mens det blant herrer ikke har stått frem noen, sier han.

Les også: Første toppspiller til å stå frem som homofil

– Kan virke skremmende

Kongsvinger-trener Tom Nordlie mener at homofiles muligheter til å stå fram i fotballen er på lik linje med resten av samfunnet. Han mener fotballen og samfunnet har kommet langt i sitt arbeid etter at den tidligere Lyn-spilleren Thomas Berling åpent sto frem som homofil i 2011.

Tom Nordlie mener homofile fotballspillere ikke har noe å frykte. Foto: NTB scanpixTom Nordlie mener homofile fotballspillere ikke har noe å frykte. Foto: NTB scanpix

– Jeg opplever en generell holdningsendring i samfunnet overfor det å stå frem som lesbisk og homofil, sier Kongsvinger-trener Tom Nordlie til ABC Nyheter.

– Det kan hende at det virker skremmende å stå frem når man vet hvilket trykk som vil komme når man står frem. Vi har sett at spillere som tidligere har stått frem har angret i ettertid. Jeg tror det viktigste er at de det gjelder får muligheten til å ta den beslutningen som er riktig for dem - de skal aldri måtte føle noen forpliktelse å måtte stå frem, sier han.

Ikke homofobi i garderoben

Flere personer har hevdet at homofile fotballspillere har holdt sin legning skjult i frykt for hva lagkameratene skulle si.

– Det er en løs tone i en fotballgarderobe. Det er en myte at garderoben er preget av homofobi. Den skiller seg ikke fra andre garderobe-kulturer man har i friidrett eller håndball - hvor flere kvinner har stått frem med sin legning.

– Men selvfølgelig er det forskjell på hvordan man snakker i en fotball-garderobe enn på et salgskontor eller i et lærervørelse, sier Nordlie.

Les også: Homser møter stadig mer toleranse

– En ikke-sak

Svein Erik Bakke tror det voldsomme mediepresset hindrer norske spillere å stå frem med sin legning.

– Dette er egentlig en ikke-sak. Jeg tror flere frykter søkelyset fra mediene og derfor ikke tørr stå frem. De tror kanskje mediene vil være mer interessert i spillerens legning, enn hans prestasjoner på banen, sier Bakke og viser til medietrykket som ble da Anton Hysén, sønn av tidligere Liverpool-forsvarer Glenn Hysén, sto fram med sin homofile legning i 2011.

– Nyheten gikk verden rundt og alle skrev om at sønnen til Glenn Hysèn var homofil, sier Bakke.

Talsmannen mener norske klubber må jobbe aktivt på de yngre lagene for å fremme en kultur hvor det å stå frem som homofil skal være akseptert.

– Jeg tror vi har gått glipp av gode fotballspillere grunnet deres frykt for å stå frem. Det må jobbes med en holdningsendring på yngre lag slik at unge gutter som er homofile ikke slutter med fotball i frykt for å fortelle lagkamerater om deres egen legning, sier han.

Les flere nyheter

Personvernpolicy