Meny

NY EPO-ANALYSE MOT BLODDOPING

Tester for EPO på 50 minutter

Ny test skal hjelpe dopingjegere med å påvise ulovlig EPO i idrettsutøvere. Deler av testen er allerede i bruk i London-OL. Foto: KAI PFAFFENBACH

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny speed-doptest skal redusere dopjegernes arbeidstid fra dager til minutter.

Utviklet av svenske forskere og testet i Norge, skal dopingtesten være et nytt våpen i en stadig mer avansert kamp mot doping. Deler av testen er allerede i bruk under OL i London.

Den nåværende metoden for EPO-analyse er blitt brukt i konkurranser de siste 11 årene. Denne går ut på isoelektrisk fokusering, etterfulgt av dobbelblotting, noe som er svært komplisert og tidskrevende.

Den nye testen, utviklet av svenske MAIIA Diagnostics, skal kunne redusere tiden per test fra tre dager til femti minutter.

To faser

Den nye testen er delt i to. Den første fasen er for å skille ut riktig mengde urin fra en prøve. Tidligere har det blitt brukt ultrasentrifuger for å gjøre dette, en prosess som tar omtrent en dag å gjennomføre.

Den nye testen tar i bruk affinitetskolonner som vil redusere tiden til 50 minutter. Denne delen av testen er allerede blitt godkjent av World Anti-Doping Agency (WADA) og blir nå brukt i London i forbindelse med OL.

Den andre fasen av testen skal identifisere og skille mellom naturlig og kunstig EPO i en utøver. For å gjøre dette har MAIIA utviklet en mikrokolonne hvor man kombinerer affinitetskromatografi med et EPO, dette skal gjøre det mulig å få målinger etter kun 30 minutter. Vanligvis tar dette to dager.

Denne delen er fortsatt i forsøksfasen og er ikke godkjent av WADA enda. Foreløpige resultater viser at testen er svært sensitiv og kan potensielt påvise svært små mengder av EPO.

Les også: Anti-doping-lab blir forskningssenter etter OL

Les også: Dopingtatt OL-vinner «lettet» over å bli avslørt

– Helt suverent!

Yvette Dehnes jobber med protein- og blodanalyse ved Norges laboratorium for dopinganalyse, for tiden er hun i London hvor hun jobber med testing av utøvere.

Hun har hjulpet svenskene med å teste metoden, og er optimistisk:

– EPO-analyser tar lang tid, så en screeningmetode som får ned arbeidstiden så betydelig er helt suverent, sier Dehnes.

Hun tror også at den andre fasen snart vil bli tatt i bruk.

– Vi har utført mindre valideringer og det ser foreløpig veldig bra ut. Jeg regner med at MAIIA om ikke lenge begynner med en mer omfattende validering hvor flere parter vil være involvert. Svarene fra denne valideringen vil være avgjørende for hvorvidt testen blir godkjent til dopinganalyse, avslutter hun.

Les også: Skyldes doping i idrett penger?

EPO i OL

I løpet av OL-historien har bloddoping og EPO satt et tydelig avtrykk.

Også i OL i London står EPO bak en av de større skandalene; regjerende OL mester i kappgang Alex Schwazers positive EPO-test.

I Beijing i 2008 ble også flere syklister testet positivt for hormonet, blant annet sølvvinneren av landeveisrittet David Rebellin.

I tillegg ble flere rumenske løpere sendt hjem etter at de ble fersket av dopingjegere.

Les også: Bygget OL-parken i Lego

– Det teknisk verste OL på 16 år

Tar undervannsbilder uten å bli våt

To OL-utøvere dopingtatt

Les flere OL-nyheter

Les flere nyheter

Populært