Britisk jubel for åpningsseremonien

Britiske aviser jubler over Danny Boyle og hans åpningsseremoni for London-lekene. «Det største showet», er tittelen i ærverdige Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«London setter fyr på verden» var tittelvalget i Independent etter at sju ukjente ungdommer fikk æren av å tenne OL-ilden som skal brenne under de 16 dager lange sommerlekene.

204 flammer, en for hver deltakernasjon, bredte seg ut over stadion før de klatret mot himmelen og vokste sammen.

Les og se bilder: Det ble et spektakulært åpningsshow

«Undrenes kveld» var førstesidetittelen i Guardian, etter et tre og en halv time langt show som med en på samme tid stolt og selvironisk innfallsvinkel feiret landet som oppfant moderne idrett, gjennomførte den industrielle revolusjon og er verdensledende i populærkultur, fra humor til popmusikk.

Times mente at publikum ble både «shaken» (rystet) og «stirred» (beveget), en referanse til hvordan James Bond liker sin dry martini (den skal bare rystes). Agent 007 var blant de ikoniske britiske figurene som fikk en rolle i seremonien, og dronning Elizabeth var ikke snauere enn at hun spilte seg selv i filmklippet der Bond eskorterte henne til arenaen i helikopter.

På forhånd fryktet mange briter at seremonien ville komme sørgelig til kort overfor det fantastiske showet som innledet Beijing-OL, men frykten viste seg ubegrunnet. Vanligvis skeptiske Daily Mail jublet «Blast-Off!» over et bilde av de fem OL-ringene som regnet fyrverkeri over stadion.

Fransk hyllest

Selv britenes franske naboer lot seg imponere. «We love these Games», skrev L'Equipe på engelsk.

– Åpningsseremonien var enestående: Modig, poetisk og full av humor. Hvordan kan man unngå å like et land som framstiller seg selv med så mye humor, festvilje og selvironi, spør avisen.

– Historie, magi og følelser, oppsummerer Le Parisien og roser Danny Boyle for å ha gitt seremonien en menneskelig dimensjon.

Bare i USA er det antydning til sure miner. Barna som hoppet på sykehussenger i en feiring av helsevesenet NHS ble av noen sett som et stikk til USA, der kampen for rett til statsfinansiert helsevern ennå ikke er vunnet. Flere kommentatorer mener at åpningsseremonien var gjennomsyret av Boyles «venstreorienterte» politiske syn.

Også i USA var det mer ros enn ris.

Undergravende og sublimt

– Det var et virvar av det festlige og det fantasifulle, merkelig og ubeskjemmet britisk. Storbritannia viste seg fram som verden på en måte de ofte har slitt med å uttrykke selv overfor seg selv: En nasjon trygg på sin postimperiske identitet, hva det måtte være, skriver New York Times.

Sydney Morning Herald mener åpningsseremonien viste at Danny Boyle er et kunstnerisk geni.

– Hans show tok seg aldri for høytidelig, men ble heller aldri trivielt. Det var uærbødig, men aldri respektløst. Det var på samme tid undergravende og sublimt, mener den australske avisen.

– Det vil alltid bli husket som det OL der dronningen og James Bond hoppet ut av et helikopter. Det kan godt ha vært det mest overraskende øyeblikket i moderne olympisk historie.

Les også:

Snildal slått ut i kvalifiseringen

Tøff OL-start for Westerheim

Følg OL i London i ABC Nyheter


Les flere nyheter

Personvernpolicy