Bartosz (25) fekter for kvartfinale i OL

Bartosz Piasecki skal forsvare Norges ære i fekting under London-OL. (Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix)
Bartosz Piasecki skal forsvare Norges ære i fekting under London-OL. (Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix)

Til daglig er han realfagslærer og informatikkstudent, men når OL-starten går i London er Bartosz Piasecki Norges eneste håp i fekting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Bartosz Piasecki:

Navn: Bartosz Mariusz Piasecki

Idrett: Fekting

Alder: 25 (9. desember 1986)

Klubb: Bygdø

Våpenarm: Høyre

OL-øvelse: Kårde

Verdensranking: 47.-plass

Utvalgte meritter: 16.-plass EM (2012), 3.-plass EM U23 (2009), 1.-plass nordisk mesterskap (2012), to NM-gull

Den høyreiste 25-åringen kapret en plass blant de 32 deltakerne i herrenes kårdekonkurranse under kvalifiseringen i Bratislava i april. Siden er det blitt en 16.-plass i EM i Italia, og i en marginal og tett sport som fekting, kan Piasecki fort ende opp blant de aller beste i sommerlekene.

– Det kan gå rett til himmels, det. Men realistisk sett kan jeg håpe på en kvartfinaleplass. Da må jeg vinne to utslagskamper først, sier nordmannen som er rangert som nummer 47 i verden.

– Jeg møter hele veien folk som er bedre rangert enn meg, men det er en veldig marginal idrett. Det er kun én fekter som har tatt to seirer i verdenscupen denne sesongen. Jeg er god nok til å slå alle i en enkeltkamp, men det er ikke realistisk å tro at jeg skal vinne fem kamper på rad i OL, sier Piasecki til NTB.

Kan nå langt

Bygdø-fekterens motstander i 16-delsfinalen trekkes torsdag, og det er allerede klart at han møter enten franske Gauthier Grumier (9.-ranket) eller Silvio Fernandez (10.) fra Venezuela.

Piasecki har møtt – og slått – begge før, senest seiret han over Grumier i verdenscupen i fjor. Far og trener Mariusz Piasecki, tidligere OL-fekter for Polen, tror åpningskampen blir nøkkelen til suksess i London.

– Det er små marginer, og mange av favorittene taper i første runde. Vinner han første kampen, kan han fort bli topp åtte eller topp fire. Det gjelder å holde seg kald, og han har 50/50-sjanse enten det blir Grumier eller Fernandez, sier treneren.

Jobber og studerer

Han hadde gjerne sett sønnen fekte for Polen, men det var aldri et alternativ for Bartosz, som flyttet til Norge som toåring. Han har vokst opp i Oslo og trener med Bygdø fekteklubb. Der tilbringer han så mye tid han kan, men siden han driver med en idrett han ikke kan leve av, må han også jobbe ved siden av.

– Det ligger ingen økonomi i dette. Jeg får likevel trent hver dag, selv om jeg noen ganger er ganske sliten. Jeg jobber deltid som realfagslærer og holder på med en mastergrad i informatikk.

– Motivasjonen for meg nå er å bli så god som mulig, men det er fint å ha en utdanning å falle tilbake på senere, sier det norske fektehåpet.

Uheldig overtråkk

Piasecki har ikke hatt den mest ideelle oppladningen til OL. Han tråkket over på treningssamling forrige onsdag, men tror ikke det skal ha noe å si når det gjelder å bli klar til mesterskapet.

– Det betyr ikke så mye. Jeg trente lett i går (mandag) og skal starte med fekting onsdag. Heldigvis skjedde det på slutten av treningssamlingen, men det er jo typisk at når jeg tråkker over for første gang, i en alder av 25, så skjer det to uker før OL, sier han med et smil.

Med sine 1,96 meter på strømpelesten synes han godt i landskapet, men det gir ham ikke noen fordel når han skal til pers mot verdens beste fektere 1. august.– Når du fekter som ungdom og kadett, har høyde og lange armer mye å si. Men på seniornivå betyr det ingenting fordi alle er så teknisk gode. Jeg har møtt kinesere og koreanere som er kjappe og et helvete å møte for meg som er lang og klumsete, fleiper han.

Les alt om OL i London

Personvernpolicy