Meny

Fotballfans vil felle militær leder

LAGT FOR HAT: Etter Mubaraks fall er det nå denne mannen, Mohamed Hussein Tantawi, som styrer Egypt. Nå får også han merke det egyptiske folkets vrede etter fotballskandalen som kostet 74 personer livet. Foto: EPA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først fikk de fjernet Egypts tidligere president Hosni Mubarak. Nå er skytset rettet mot mannen som grep makten etter Mubaraks fall; feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi.

Torsdag forsøkte egyptiske myndigheter å få klarhet i hva som skjedde dagen før da fotballtilhengere som kalles ultraer, stormet banen under en fotballkamp i Port Said nord i landet.

74 mennesker mistet livet og over 1.000 ble såret i kaoset som fulgte.

– Vi skal kappe hodet av deg, Tantawi, din forræder. Du kunne ha meislet ditt navn inn i historien, men du var arrogant og trodde at Egypt og dets folk kunne ta et skritt tilbake og glemme revolusjonen, skriver en gruppe ultraer på Facebook.

Grep ikke inn

Ultraene er rasende over at sikkerhetsstyrkene ser ut til å ha gjort lite for å hindre tragedien i Port Said.

Dette tolkes som et nytt tegn på at hæren ikke kan eller vil gjenopprette ro og orden i Egypt, nesten ett år etter at Mubarak-regimet ble styrtet.

– I dag har feltmarskalken og restene av det gamle regimet sendt oss et klart budskap. Enten får vi vår frihet, eller de straffer oss og henretter oss for å ha deltatt i revolusjonen mot tyranniet, heter det i et budskap som torsdag raskt ble spredt over internett.

Handelsmannen Ahmed Badr i Port Said mener ifølge nyhetsbyrået Reuters at ultraene var målet for bråkmakere som slo til på fotballbanen.

– De ble blinket ut som ofre for en massakre, der militærrådet og sikkerhetsstyrkene er de eneste mulige ansvarlige, sier han.

Les også: Jakter de skyldige bak fotballtragedien i Egypt

Landesorg

Militærrådet har erklært tre dagers landesorg etter tragedien, og kalt sikkerhetssjefen i Port Said inn på teppet i Kairo.

Den mektige islamistgruppen Det muslimske brorskap legger skylden for hendelsene i Port Said på tilhengere av Mubarak.

Fjernsynsbilder fra fotballbanen i Port Said viste politifolk som sto urørlige i stramme geledd, mens kaoset brøt løs rundt dem.

Islamistpolitikeren Essam el-Erian sa torsdag at stormingen tydeligvis var nøye planlagt av «rester av det gamle regimet».

En av årsakene til at volden i Port Said ikke ble stanset, kan være at egyptisk politi har havnet mellom barken og veden i dagens Egypt. De er blitt kritisert for å opptre altfor hardhendt og fått ordre om å gå forsiktig fram mot demonstranter.

Les også:

Blatter: - En svart dag for fotballen

Angripere var ikke supportere

Les flere nyheter

Populært