Første kvinne til å krysse Antarktis alene

Felicity Aston fotograferer seg selv på vei over isen. 34-åringen krysset Antarktis på 59 dager, med to sleder på slep over en avstand på 1744 kilometer. Turen gikk fra Leverettbreen til Filchner-Ronne-isbremmen. Mandag morgen tvitret hun om at turen var over. Foto: Scanpix/AP.
Felicity Aston fotograferer seg selv på vei over isen. 34-åringen krysset Antarktis på 59 dager, med to sleder på slep over en avstand på 1744 kilometer. Turen gikk fra Leverettbreen til Filchner-Ronne-isbremmen. Mandag morgen tvitret hun om at turen var over. Foto: Scanpix/AP.

Den kvinnelige britiske oppdagelsesreisende Felicity Aston hevder å ha blitt den første kvinnen til å krysse Antarktis på egenhånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun gikk 1700 kilometer over isen i løpet av 59 dager, melder AFP.


Den 34 år gamle kvinnens ankomst ble annonsert med en Twittermelding der det het «Felicity har nådd sitt ankomssted – Herkulesvika – etter 59 dager!!! Gratulerer til den første kvinnen som har krysset Antarktis på EGENHÅND. Sv. Stolt».

Flere timer senere tvitret hun: «Sitter alene i teltet mitt i vika, venter på at et fly skal plukke meg opp. Har blitt lovet rødvin og en varm dusj».

Aston kommer fra Kent sørøst i England. Hun begynte ferden 25. november på Rossbarrieren, den største isbremmen i Antarktis. Etter et stopp på sørpolen nådde hun tilslutt Herkulesvika på Ronnebremmen 22. januar. Hun hadde da tilbakelagt 1744 kilometer.

Les også: Fant whisky i isen etter 100 år

Hun klarte seg gjennom iskalde temperaturer og streng vind, med to sleder på slep. Disse inneholdt mat og utstyr.

I en følelsesladd melding kort tid før hun kom frem, skriver hun: «Det føles utrolig å være ferdig, men samtidig veldig trist».

«Jeg kan ikke helt tro at jeg er her, og at jeg har krysset Antarktis». Aston hadde fra før nådd polpunktet, i desember 2009, som del av en gruppe kvinner fra Commonwealthlandene.

Les flere nyheter