Knallåpning for Norge i håndball-EM:Erevik-show ga drømmestart i EM

Keeper Ole Erevik reddet Norge til seier i EM-åpningen mandag, melder NTB. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Keeper Ole Erevik reddet Norge til seier i EM-åpningen mandag. Paradene hans tok helt pusten fra Slovenia og ga 28-27-seier.

EM-sluttspill håndball menn:

EM-sluttspillet håndbakk menn i Serbia, gruppespillet:

Gruppe C (i Novi Sad):

Frankrike – Spania 26-29 (13-15)

Senere kampstart: Ungarn – Russland (20.15).

Gruppe D (i Vrsac):

Norge – Slovenia 28-27 (14-14)

Senere kampstart: Kroatia – Island (20.10)

FAKTA: Kampene i Norges EM-pulje:

Det videre kampprogrammet i Norges EM-gruppe i håndball:

Onsdag: Slovenia – Kroatia, Island – Norge.

Fredag: Island – Slovenia, Kroatia – Norge.De tre beste går til hovedrunden.

Rogalendingen stoppet det meste de siste 20 minuttene. En rekke spektakulære redninger vartet han opp med i Serbia.

– Jeg vet at jeg kan spille godt når laget spiller godt. Jeg har jo nesten 150 kamper for Norge. Så noe riktig må jeg da ha gjort, sier Erevik.

Han stoppet 12 av de 18 siste skuddene fra Slovenia. Det vippet alt i favør av Norge i en uhyre dramatisk kamp.

– Jeg fikk til noen virkelig gode redninger og kom i siget. Dette var en utrolig viktig seier for oss.

Erevik er utpekt som norsk førstekeeper etter at legenden Steinar Ege trakk seg nylig.

Uten Erevik ville det ikke endt godt for de norske gutta denne gangen. Det var de reneste Ege-taktene og vel så det over Erevik.

Norge avgjorde i sluttminuttene. Da tok avslutningene seg opp. Og bakerst var målet kort og godt stengt.

Svakt

En elendig åpning på andre omgang så ut til å felle Norge. 14-14 ble til 14-18 etter under fem minutter. På veien hadde også Johnny Jensen pådratt seg et direkte rødt kort etter en albue i ansiktet på en slovener.

Men så kom Erevik inn i målet igjen etter en pause. Hans spilte fenomenalt og reddet sju skudd på rad før han måtte smake en baklengs. Superspillet ga norsk utligning 21-21 etter 15 minutter.

Kampen levde som en thriller helt inn. Triumfen ga Norge en drømmestart på EM etter varierende spill.

Pangåpning

Norge fikk en fantastisk start på kampen. Knallgodt forsvar stresset et ikke altfor imponerende slovensk lag. Det sto hele 6-0 etter ni minutter. På den tiden hadde Slovenia hatt fem tekniske feil, sju bomskudd og to utvisninger. Norge på sin side scoret på det meste.

Men selv ikke etter en kremåpning, klarte Norge å holde kontrollen på kampen. Et minutt før pause skjøt Slovenia inn 13-13 og var oppe på uavgjort for første gang siden kampstart. Keeper Gorazd Skof spilte meget godt i hele kampen.

Ute

Christoffer Rambo startet med to supermål på de tre første skuddene. Så ble han tatt hardere og begynte en lang serie med bom inn mot pause. Han spilte seg stort opp da kampen ble avgjort.

Veteranen Lars-Erik Bjørnsen ble vraket fra start før første gang på lenge i mesterskap. Sondre Paulsen (23) fikk sjansen som høyreving.

Håvard Tvedten fikk ikke starte 2.-omgangen etter flere bomskudd i kampen. Magnus Jøndal ble foretrukket en stund

Det etablerte norske angrepsspillet gikk i perioder i stå, og uttellingsprosenten var ikke imponerende. Men stor vilje kompenserte for det som manglet. Etter problemene rett etter pause, var det sterkt å komme tilbake.

Erevik klarte seg ok den første halvtimen. Svenn-Erik Medhus fikk muligheten etter hvilen. Han reddet ikke et skudd på få minutter og havnet på benken igjen..

Tøft

De tre beste lagene fra gruppen går til hovedrunden. Dit blir poeng og mål fra de aktuelle kampene med. Dermed kan mandagens triumf ikke bety så mye med tanke på utgangspunktet der.

For Norge gjenstår Island og Kroatia. De er ikke akkurat småfisk i herrehåndball. Kroatene har tapt de to siste EM-finalene (Frankrike og Danmark).

Island tok bronsen i 2010-EM, men har to av sine aller beste spillere uaktuelle denne gangen.