Finsk skiløper mistenkt for doping

Finlands Juha Lallukka går mellom Tor Arne Hetland og Espen Harald Bjerke i Lahti. Foto: Pekka Saki  / LEHTIKUVA / SCANPIX.
Finlands Juha Lallukka går mellom Tor Arne Hetland og Espen Harald Bjerke i Lahti. Foto: Pekka Saki / LEHTIKUVA / SCANPIX.

Den finske skiløperen Juha Lallukka er mistenkt for doping, melder TV-kanalen YLE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans positive A-prøve skal ha inneholdt veksthormoner.

Matti Sundberg, leder i Det finske skiforbundet, bekrefter at en mannlig utøver har levert en positiv test, men han ønsker ikke å bekrefte YLEs opplysninger om at det er snakk om Lallukka.

YLE oppgir at de var på plass ved dopinglaboratoriet i Helsingfors mandag morgen. Der skulle B-prøven analyseres.

32-åringen representerte Finland under VM i Oslo sist vinter. Der tok han 8.-plass på femmila og deltok også på stafettlaget som ble nummer fire.

Lallukka debuterte i verdenscupen i 2002. Lallukka er aldri blitt blant de tre beste i et verdenscuprenn. Det beste er en 4.-plass.

Dalen visste ikke

Lallukka har ikke deltatt i landslagets virksomhet i høst. Landslaget, som trenes av nordmannen Magnar Dalen, har ikke sett snurten av Lallukka på lang tid. Dalen var ikke kjent med saken mandag morgen.

– Jeg kjenner ikke til dette, sa Dalen til det finske nyhetsbyrået FNB.

Lallukka sa sist uke at han ikke kunne delta i den finske sesongåpningen i Muonio forrige helg på grunn av sykdom.

Aino-Kaisa Saarinen er lei seg etter den siste dopingavsløringen.

– Det er bedrøvelig om dette stemmer, sier den finske langrennsløperen.

Saarinen var med under VM på hjemmebane i Lahtis 2001 da seks finner testet positivt.

– På den andre siden viser dette at systemet fungerer. Det er de som fusker blir tatt, sier Saarinen, som selv har publisert egne testresultater og deltatt i antidopingkomiteens kampanjer.

Saarinen har ikke møtt Lallukka siden i det finske mesterskapet i Kuopio i mars. Til tross for at Lallukka er en del av det finske landslaget, har han ikke vært med på noen samlinger.

Tror på systemet

Jürg Capol, renndirektør i langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS) er overbevist om at de som jukser blir tatt. Han mener at FIS er i stand til å fange det opp om noen systematisk doper seg.

– Utøvernes blodprofiler følges så nøye at det vil vi oppdage, sier Capol til FNB.

Han tror ikke at Lallukkas positive test betyr at finner har jukset.– Det er naivt å tro at alle skiløperne er rene, men det at noen blir tatt viser at systemet fungerer, sier sveitseren Capol.

Les flere nyheter her.

Personvernpolicy