Gendoping på vei inn i gullkampen

Mer krutt i beina: Vil gentukling bli neste skudd på stammen i den dopingdominerte sykkelsporten? - Uten tvil, sier eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Mer krutt i beina: Vil gentukling bli neste skudd på stammen i den dopingdominerte sykkelsporten? - Uten tvil, sier eksperter. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

På full fart inn i sportsverdenen: Genteknologi vil bli brukt til å velge ut talenter og fremme prestasjonsevnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir morgendagens idrettshelter superatleter takket være genteknologiske endringer av genene deres?

Spørsmålet er mer aktuelt enn vi liker å tenke på. Det mener professor Theodore Friedman ved California-universitetet i San Diego.

Han var invitert til onsdagens konferanse i Oslo i regi av Bioteknologinemnda, om bruk av genteknologi for å fremme idrettsprestasjoner.

- Genanalyser gir gull

- Genterapi brukes allerede til å helbrede sykdommer. Slike metoder for genmanipulering kan også brukes til å endre normale menneskelige egenskaper – forbedre de genetiske egenskapene.

Det sa professor Friedman, og legger til:

- Sport ligger alltid foran i å ta i bruk vitenskapelige nyvinninger.

- Hva med framtidas barn – vil de bli presset inn i valg av sport ut fra genetisk kartlegging av deres egenskaper? Jeg tror vi i framtida kommer til å bruke genanalyser til å vinne gullmedaljer. Og er temmelig sikker på at noen vil bruke gendoping.

Det sier Bioteknologinemndas Even Søfteland.

Frykter gen-verktøyet

- Nå frykter vi at gen-verktøy vil bli brukt til å fremme idrettsprestasjoner. Genteknologi kan også brukes eller misbrukes til å kartlegge talenter, fortsetter Friedman, som i mange år har arbeidet med genterapi.

- I sykdomsbekjemping er genterapi allerede en realitet. Nå er spørsmålet hvordan kunnskapen vil bli overført til andre formål enn helbredelse, sier Friedman.

- Vi lever jo i et forbedrings-samfunn. Folk gjør mye for å fremme vår framtoning, kosmetisk kirurg. Vi prøver å fremme vår mentale tilstand med medisiner, tobakk og alkohol.

- Sport er et område der folk har brukt alle knep for å fremme sine prestasjoner. Doping på medikamenter virker – og blir belønnet, påpeker professoren, som er sikker på at gendoping kommer i praksis.

Med Koss for ti år siden

Friedman kom tidlig på tanken om at genteknologi ville bli brukt for å fremme sportsprestasjoner

- Et samarbeid med Johan Olav Koss har vært spesielt viktig for meg. Vi samarbeidet for ti år siden om å legge fram et notat om utsiktene til bruk av gendoping, forteller han.

Øker og fremmer

- Hvordan kan genteknologi brukes til å bli bedre i idrettskonkurranser?

- Den kan brukes til å øke oksygenopptaket, fremme muskelfunksjonen og gi muskelvekst, fremme produksjonen av blodcelleer, endre energibruken og motvirke risikoen for skader, svarer Friedman.

Advarer om risiko

- Problemet er at gener ikke jobber fra A til B. De fleste gener har en ufattelig komplisert måte å virke på, og har mange funksjoner og kan gi mange utslag. Utvikling av veksthormoner kan for eksempel gi en masse andre endringer også, sier Friedman om risikoen ved å tukle med genene for å bli en bedre idrettsutøver.

Det tror verken han eller medisinsk sjef for den norske Olympiatoppen, professor Lars Engebretsen, vil hindre framveksten av gendoping.

- Undersøkelser viser at topputøvere ønsker å bruke genteknologi også om det er livsfarlig, sier Engebretsen.

Personvernpolicy