Scanpix utestenges fra VM

STENGES UTE: Videodekningen av VM blir betydelig mindre når Norges største bildebyrå må kansellere sine planer. Særlig rammes små redaksjoner utenfor Oslo. Foto: Scanpix
STENGES UTE: Videodekningen av VM blir betydelig mindre når Norges største bildebyrå må kansellere sine planer. Særlig rammes små redaksjoner utenfor Oslo. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges største bildebyrå må kansellere store deler av videodekningen fra VM. Internasjonalt regelverk gir norske seerne dårligere dekning, mener Presseforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scanpix , som er den ledende leverandøren av bilder og videoer til norske mediebedrifter, har måtte kansellere store deler av sin VM-dekning. I morges sendte byrået ut en melding til landets redaksjoner om at de i frykt for store bøter fra European Broadcasting Union (EBU), har sett seg nødt til å droppe alle planlagte intervjuer med utøverne i «Mixed zone» på VM-området.

Årsaken er at EBU vil pålegge Scanpix å blokkere sine videosaker for utenlandske seere, noe byrået ikke kan garantere på vegne av sine abonnenter.

- Da vi skulle hente VM-akkreditering for våre videojournalister til bruk i Mixed Zone, måtte vi skrive under på en kontrakt der vi lovet at alle videosakene våre skulle geo-blokkes, det vil si at nettbrukere fra utlandet ikke vil kunne se sakene. Dette har vi ingen mulighet til å garantere, all den tid vi ikke kan følge opp hver enkelt kunde. Fordi et brudd på dette vil kunne føre til store bøter for Scanpix´ vedkommende, må vi dessverre droppe alle planlagte intervjuer i Mixed Zone, skriver Scanpix i e-posten til landets redaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare pressekonferanse

Det eneste byråets videojournalister vil dekke i løpet av VMs første konkurransedag er dermed pressekonferansen med hopperne.

- Vi hadde ikke fått noen opplysninger om disse restriksjonene før vi møtte opp på pressesenteret, og beklager derfor at vi må kansellere store deler av VM-dekningen på så kort varsel, opplyser Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ABC Nyheter var på området i går ettermiddag, var akkrediteringsreglene fortsatt ikke klare, og det hersket kaos blant journalistene for hva som er lov, og ikke lov til å filme fra mesterskapet.

Miriam Henriksen, TV-sjef under Ski-VM, sier reglene om geo-blokking er vanlig i sportssammenheng. Det samme var tilfellet under Alpin-VM i Garmisch, ifølge Henriksen.

Det er EBU formidler rettighetene på vegne av Det internasjonale skiforbundet (FIS). Dette gjøres ved at EBU selger rettighetene til ulike territorier, slik at det er NRK som eier rettighetene i Norge, mens en annen kanal eier de samme rettighetene i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Adressa: - Klart det er dumt

En rekke av landets redaksjoner som hadde planlagt å vise Scanpix sine intervjuer med utøverne fra «mix-sonen», må nå basere seg på annet innhold.

- Det er klart at det er dumt. Scanpix-dekningen er et godt supplement til det vi gjør selv. Vi har egne TV-folk i Oslo, men det er klart at jo større stofftilfanget er, jo bedre blir produktet til slutt, sier reportasjeleder for sporten i Adresseavisen og adressa.no, Øyvind Lein.

Han sier dette ikke er noen krise for mediehuset, men konstaterer at dekningen ikke blir like omfattende på adressa.no.

- Det er synd at Scanpix blir forhindret i å være der. Disse videoene er viktig for å sikre hyppig utskiftning, slik at vi kan tilby et «friskt nettsted».

Adresseavisen hadde ikke planer om å ha journalister i «mix-sonen», og kommer ikke til å omprioritere ressursene nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er viktig for oss å få tak i bilder som ingen andre har, og da må vi være må helt andre arenaer. Selv om vi selvfølgelig gjerne også skulle vært i mix-sonen, sier Lein.

- Dårligere dekning

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier slike rettighetsavtaler i stadig større grad griper inn i den frie informasjonsformidlingen til pressen. Han viser til Vær Varsom-plakaten, hvor det fremgår at pressen blant annet skal «verne om ytringsfriheten og ikke gi etter fra press fra noen som vil hindre åpen debatt eller fri tilgang til kildene».

- Pressen støter stadig på tilfeller av eksklusivitetsavtaler og andre juridiske rettighetsspørsmål som vanskeliggjør det.

Han mener dette er et problem som til syvende og sist rammer seerne.

- Dette kan bety at dekningen av VM blir mindre omfattende, rett og slett dårligere. Video er en viktig del av dekningen av et slikt arrangement, sier Kokkvold til ABC Nyheter.

Les flere sportsnyheter fra ABC Nyheter