Ski-VM 2011

- Verdens mest moderne anlegg

Sølvvinner fra Lillehammer-OL, Lasse Ottesen, mener ingen hoppanlegg i verden kan måle seg med nye Holmenkollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Holmenkollen

* Ferdigstilles: Januar 2011

* Bakkestørrelse: HS 134/ K 120

* Byggmateriale: Tilløp, tårn og tribuner i stål (noe betong)

* Første internasjonale mesterskap: Continental Cup og deretter World Cup, begge i mars

* Utbygger: Oslo kommune er anleggseier og står for utbyggingen

* Arkitekter: JDS Arkitekter (dansk/belgisk arkitektskontor) (Kilde: Oslo 2011)

* Les mer omHolmenkollbakken

OSLO (ABC Nyheter): Tidligere topphopper for Norge, Lasse Ottesen, har under ski-VM fått en viktig rolle i VM-organisasjonen.

Som assisterende sportssjef for 2011-mesterskapet skal mannen som tok sølv i normalbakken på Lillehammer i 1994 sørge for at alle utøvere, trenere og lederes ønsker og behov blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte.

Ottesen ser spesielt frem til øvelsene i «nye Kollen» og legger ikke skjul på at nordmenn kan være stolte av den nye storbakken langt vest i hovedstaden.

- Det er jo et monument og den mest besøkte turistattraksjonen i Norge som også er kjent utenfor landets grenser.

- Det har blitt en fantastisk hoppbakke og det finnes ikke et mer moderne anlegg i verden, sier Ottesen til ABC Nyheter.

Les også: Tøff sprintløype i Kollen

- En kulturell begivenhet

Ottesen har selv en seier i bakken som omtales som verdens tredje mest berømte idrettsarena. I 1995 ble han norgesmester i bakken som bare har Wimbledon og Wembley foran seg på listen over kjente arenaer i verden.

Ottesen forteller hvorfor Kollen alltid har vært spesiell for hopperne.

- Holmenkollen er en stor kulturell begivenhet som har blitt arrangert hvert eneste år. Bakken ligger på det høyeste punktet i Oslo-området og man kan se hele hovedstaden. Samtidig som det også er et veldig engasjerende publikum som sitter veldig nært bakken.

(Klikk på bildet for større versjon)(Klikk på bildet for større versjon)

- Så har man det norske publikumet. Folk liker og er glad i Norge og det gjelder alle utenlandske utøvere. Miksen av alt det gjør Kollen veldig spesiell, sier Ottesen til ABC Nyheter.

Se intervjuet med Ottesen her

De største forskjellene

Holmenkollen ble for første gang tatt i bruk i 1892. Siden den gang har bakken blitt bygd om ved hele 19 anledninger, sist nå i forbindelse med verdensmesterskapet i nordiske grener 2011.

Ottesen sier den nye bakken har fått betydelige utbedringer sett i forhold til anlegget som har stått siden Oslo-VM i 1982.

- Den største forskjellen er vindbeskyttelsen og bredden på kulen og på hoppet. Man har også flatet ut tilløpet, før var det på vel 42° mens de nå har blitt 36°. Man har også laget en helt ny kurve og profil på hoppbakken. Det er også blitt breiere både i tilløpet og unnarennet.

Les også: Her er VMs langrennsstadion

Måtte utbedre sikkerheten

I 2006 ble det klart at VM i nordiske grener ville bli arrangert i Oslo for fjerde gang. Ottesen sier en del føringer ble lagt fra det internasjonale skiforbundets (FIS) side for at Oslo skulle bli vertskap for de 48. verdensmesterskapene på ski.

- Sikkerheten hadde vi gjennom flere år fått påpakning fra FIS om at vi måtte gjøre noe med. Og med den anledningen vi hadde nå, ikke bare med tanke på VM, men også for fremtiden, så har vi fått et strålende anlegg her oppe i Holmenkollen, sier Lasse Ottesen til ABC Nyheter.

Les mer om ski-VM på Startsiden

Les flere sportsnyheter her

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden