Marit vinner alt i VM

Marit vinner alt i VM
Marit vinner alt i VM

Marit Bjørgen vil vinne alt hun stiller opp på i VM. I dag beviste hun sin styrke, psykisk som fysisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er så nervøs at jeg blir kvalm før hver konkurranse, sier Marit Bjørgen.

Hun kom rett fra 2000 meters høyde og parkerte hele verdenseliten i Drammen i dag. Nervøsiteten hemmet ikke Bjørgen. Ei heller en kropp som ikke er i toppform.

Er Marit Bjørgen er uovervinnelig? Per Dags dato er hun det. Selv en smilende Justyna Kowalczyk må innrømme at hun ikke har en sjans på Marit Bjørgen, astmamedisin eller ei. Noen av hennes argeste konkurrenter håpet kanskje på at Marit Bjørgen skulle være stinn av trening, ha en kropp som ikke fungerte – og at hun skulle fått seg en psykisk smell med en laber plassering i Drammen i dag. Håpet ble til frustrasjon. For konkurrentene.

Men Marit Bjørgen er en ydmyk person. Hun føler seg IKKE uovervinnelig. Sjøl sliter hun med nervene foran hver konkurranse. Ikke litt. Mye.

- Jeg føler kvalme. Jeg føler meg ikke bra. Jeg har det rett og slett vondt, sier hun til ABC Nyheter.

Hun refererer til følelseslivet sitt før hun står på startstreken. Nettopp derfor er hun skjerpet i enhver sammenheng. Fokusert på egne arbeidsoppgaver. Nervøsiteten til tross: Hun er psykisk ekstremt sterk med selvtillit som gjør at hun aldri har tapt et løp før hun er i mål.

Men tro ikke at det er psyken som gjør Marit Bjørgen til den beste. Det er fysikken som gjør henne enorm og unik.

Hun har en kropp bygd for sportslige aktiviteter. Muskuløs. Raske muskelfibre. Og gjennomtrent. Men det avgjørende er at hun er hurtig. Veldig hurtig.

Vi kan sammenlikne henne med friidrettsløperen Haile Gebresselassie fra Etiopia. Han kunne avslutte en 10.000 meter på bane med ei sisterunde ned mot 52 sekunder. Det er 13 blank pr 100 meter – og 7.8 sekunder på hver 60 meter. Han dyrket utholdenhet og hurtighet i skjønn forening. Er man naturlig hurtig, kan man ved riktig trening holde høyere topphastighet over lengre tid.

Sånn er det med Marit Bjørgen også. Hun har, i forhold til Kowalczyk, en betydelig høyere frekvens og en ditto hurtighet og en snert i frasparket som er unikt. Sammen med kapasitet, kraft og en finslepen teknikk, gjør dette henne til verdens beste kvinnelige langrennsløper per dags dato.

Til VM vil hun være i enda bedre form. Hun kom hjem fra høyden torsdag. Derfor er det fysisk umulig at kroppen til Marit Bjørgen kan fungere optimalt. Toppformen er på sitt maksimale mellom 16-19 dager etter et høydeopphold sier ekspertene. Jeg tør ikke tenke på hvor fort hun vil gå i Holmenkollen. Det er store sjanser at Marit Bjørgen vinner gull i alt hun stiller opp på.

Men det blir ikke den eneste norske jenta vi kan juble for. Therese Johaug følte seg ikke bra i dag. Men hun ble nummer fire. Therese er en klar medaljekandidat men vinner ikke noe gull annet enn i stafetten. Astrid Uhrenholdt Kristiansen har trent i lavlandet, men viste seg brukbart frem. Vibeke Skofterud får det bedre med kropp og sjel til VM –og Marthe Kristoffersen er en vi må regne med blant de ti beste.

Derfor skal det vel mye til at Norge ikke vinner stafetten. Og at Egil Kristiansen, dametreneren, kan slå seg på brystet og si: Vi har gjort alt riktig før VM.

Av utlendingene, er det selvfølgelig Justyna Kovalczyk, som er sikret flere pallplasser. Også hun har vært i Seiser Alm på høydetrening. Det er høyst sannsynlig at hun vil føle seg raskere og bedre neste uke. Vi håper bare hun kutter ut tullet om Marit Bjørgens astmamedisin. Kommer hun opp med det igjen, er det av ren, skjær misunnelse over at hun har blitt slått av en bedre idrettsutøver.

Petra Majdic vil nok bli farlig på sprinten men på dagens 10 km virke hun tung. Og selv om Charlotte Kalla ikke jublet over sin niende plass i Drammen, sliter hun nok betydelig mer etter høydeoppholdet enn mange andre. Kalla kommer dog. Hun er en klar kandidat til medalje på flere distanser, men ikke gull denne gangen.

Damenes VM-innsats i Holmenkollen betyr at Gardemusikken kun kan øve inn en nasjonalsang når damenes medaljer skal deles ut: «Ja vi elsker».

Les også: Marit Bjørgen i VM-form

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden