Meny

Skoleveipenger gitt til ski-VM

Utbyggingen av veinettet rundt Holmenkollen har blitt dyrere enn først antatt. Oslo kommune har nå flyttet 32 millioner kroner fra andre planlagte prosjekt i Oslo for å dekke opp underskuddet i forbindelse med Kollen-utbyggingen. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslobarns skoleveier ble ofret for å gi ytterligere penger til ski-VM i Holmenkollen. Veiene rundt Kollen ble nemlig 33 millioner dyrere enn først antatt.

Poster som berøres av overføringer til ski-VM 2011

* T-baneringen: 10,94 mill.
* Bjørvika riksveiomlegging: 3,48 mill.
* Lokalveier Ulven-Sinsen: 4,00 mill.
* Gangbroer (Fyrstikkbakken): 4,74 mill.
* Gateopprusting: 4,60 mill.
* Gang- og sykkelveier: 1,60 mill.
* Aksjon skolevei: 2,60 mill.
* Sum 31,96 mill.

OSLO (ABC Nyheter): Siden det ble avslørt at budsjettet i forbindelse med utbyggingen av Holmenkollen for ski-VM sprakk med nærmere 600 millioner kroner, har flere personer rettet flengende kritikk mot de ansvarlige.

Aps Rune Gerhardsen gikk knallhardt ut og sa at det var den største skandalen i Oslos historie.

ABC Nyheter kan i dag avsløre at man nå har måttet spe på med ytterligere titalls millioner kroner til utbyggingen i forbindelse med mesterskapet som starter onsdag til uken.

Les også: - Største skandalen i Oslos historie

31,597,000 kroner ekstra

Prislappen på utbedring av veinettet i og rundt Kollen-området var først satt til å koste 55 millioner kroner.

Men Oslo kommune har nå bedt «Prosjektnr. 108049 Ski VM Infrastruktur» om å få nok midler til å dekke opp 87 millioner kroner - 33 millioner mer enn først planlagt.

Det kommer frem av interne dokument i Oslo kommune.

Oslo kommune mener imidlertid midlene ikke har noe med selve anlegget i Holmenkollen å gjøre.

- Jeg mener disse midlene ikke kan settes i direkte sammenheng med selve anlegget i Holmenkollen. Disse utbedringene hadde uansett blitt utført i nær fremtid, sier direktør ved Samferdselsetaten i Oslo kommune, Knut Gabestad, til ABC Nyheter

Men selv om kommunen mener midlene ikke har noe med selve Kollen-anlegget å gjøre, innrømmer de at ski-VM er årsaken til overføringene.

- Men det er korrekt at tidspunktet for når disse veiene ble utbedret må ses i sammenheng med at Oslo skal arrangere VM på ski, sier Gabestad.

Ofret skoleveier

Interne dokumenter i Oslo kommune viser at man høsten 2010 så at man ikke vil klare å holde det planlagte budsjettet.

«...I forbindelse med VM på ski i 2011 ble det på grunnlag av et forprosjekt bevilget midler til Holmenkollveien og Hospitsveien. På grunn av økte kostnader er det behov for å styrke finansieringen...»

Og justeringer kommunen har foretatt viser at man blant annet har flyttet penger fra planlagte prosjekt innen skole-, gang- og sykkelveier i Oslo by.

Totalt 2,6 mill. kroner har blitt tatt fra skoleveiene mens 1,6 mill. kroner har blitt tatt fra gang- og sykkelveier.

Om midlene som tas fra skole- og gangveier sier Gabestad følgende:

- Det er prosjekt fortau i Frysjaveien som vi opprinnelig planla å bygge i 2010. Det viste seg imidlertid at dette krever en utkraging av veien og relativt store eiendomsinngrep. Etaten må derfor gjøre mer planlegging og mulige eiendomsinngrep innen noe kan bygges. Dette vil sannsynligvis bli et betydelig dyrere prosjekt enn 2,6 mill kr, derfor må også kostnadsaspektet vurderes igjen. Det vil si at prosjektet tidligst kan bygges i 2012.

- Vi «lånte» midler fra Jerusalem-bro som hadde sen byggestart i 2010. Denne er fullfinansiert i 2011-budsjettet.

Den største potten tas fra utbedringer av T-baneringen i Oslo - totalt 10,9 mill. kroner.

Også for fremtiden

I følge kommunene er det i første rekke Holmenkollveien og en «bakenforliggende veistump», Hospitsveien, som har fått betydelig utbedringer. Noe av begrunnelsen for å omprioritere midlene er at Kollen også for fremtiden vil huse større idrettsbegivenheter.

- Det har i lang tid vært behov for en utbedring av infrastrukturen i og rundt Holmenkollen og det var mest hensiktsmessig å foreta disse utbedringene nå i forbindelse med ski-VM. Det er jo også slik at Holmenkollen også for fremtiden skal arrangere større konkurranser og i så måte så passet det også bra.

- Både før og under anleggsutbyggingen har det vært utfordringer, eksempelvis for beboerne i området. Spesielt Hospitsveien har vært i dårlig forfatning. Den er det nå gjort noe med.

Fjernet fartshumper

I tillegg til å sikre seg mot uhell for VM-publikummet har Ruter, som har ansvaret for kollektivtrafikken i Oslo, bedt kommunene om å fjerne fartshumper i Smestad-området ikke langt fra Holmenkollen.

Det har fått foreldre i området til å reagere.

- Jeg vet ikke om det er en skandale, men jeg synes jo det er skummelt, sier pappa Paal Tarjei Aasheim til NRK.

Årsaken til fjerningen av fartshumpene er at leddbussene som skal frakte folk opp i VM-anleggene kan bli ødelagt.

- Her går det masse barn til skolen og det ligger midt i et boligområde. Gata er veldig liten og trafikken er stor. Nå går trafikken vesentlig fortere enn før fartshumpene ble borte, fortsetter Aasheim til statskanalen.

Etter det ABC Nyheter erfarer skal kommunen etter innslaget på NRK ha gjort helomvending og utplassert nye fartsregulerende elementer i veibanen i og rundt Smestad-området.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært