Barcelonas forvandling

David Villa (t.v.) misbrukte sjanse etter sjanse mot gamleklubben, men ble reddet av scoringer fra Andrés Iniesta (t.h.) og Carles Puyol da Barcelona slo Valencia 2-1 i kveld.  Foto: AP
David Villa (t.v.) misbrukte sjanse etter sjanse mot gamleklubben, men ble reddet av scoringer fra Andrés Iniesta (t.h.) og Carles Puyol da Barcelona slo Valencia 2-1 i kveld. Foto: AP

Var på vei mot hjemmetap i storkampen. Så snudde alt.

La Liga lørdag:

Atlético Madrid – Getafe 2-0 (1-0). A: Simao (38), Diego Costa (73). T: 39.000.

Barcelona – Valencia 2-1 (0-1). B: Andres Iniesta (47), Carles Puyol (63). V: Pablo Hernandez (38). T: 85.000.

Málaga – Real Madrid 1-4 (0-2). M: Kris Stadsgaard (55). R: Gonzalo Higuain (30, 65), Cristiano Ronaldo (45, str. 50). T: 27.500.

Spilles søndag: Athletic Bilbao – Zaragoza, Deportivo La Coruña – Osasuna, Levante – Real Sociedad, Mallorca – Espanyol, Racing Santander – Almería, Sporting Gijón – Sevilla.

(ABC Nyheter): Barcelona–Valencia 2–1.

Barcelona-utgaven som glitret i fjor og året før, verdens beste, mest attraktive lag, har tidvis fremstått slitent denne sesongen.

Før kveldens møte med serieleder Valencia hadde de avgitt dobbelt så mange poeng, fire, på tre hjemmekamper som i løpet av hele forrige sesong.

Da 45 minutter var spilt i kveld, gikk det mot en ny skuffelse. Valencia ledet fortjent etter scoring av Pablo Hernández.

Så fant Barcelona seg selv.

Plutselig var de det hypertalentfulle, samspilte orkesteret, med solisten Messi litt mer i sitt rette element, med kraftsenteret Carles Puyol i sitt fullstendig rette element.

Og viktigst: med Xavi og Andrés Iniesta ved taktstokken.

Iniesta satte inn utligningen, Puyol stanget inn seiersmålet – og Xavi Hernández var servitøren bak begge.

Villa skuffet mot gamleklubben

Det eneste som manglet for Barcelona, var en scoring fra David Villa.

Spissen som, etter seks år som Valencia-ikon, valgte Katalonia i sommer, var sentrum for kampens største forhåndshistorie, og han fikk en rekke sjanser til også å bli det store navnet i etterkant.

Men mens Villa misset gang etter gang mot gamleklubben, benyttet Valencia sjansen på en kontring etter 39 minutter.

Jérémy Mathieu drev ballen fremover på venstresiden, og slo perfekt inn til Pablo Hernández, som scoret via Seydou Keita.

Da så Valencia ut som et lag kapabelt til å kjempe lenge om ligatittelen i Spania.

Men Barcelona før og etter pause var som Mr. Hyde og Dr. Jekyll – og det tok ikke to minutter av annen omgang før gjestene måtte betale prisen.

Xaviniesta tok kommandoen

Iniesta utfordret tre-fire Valencia-forsvarere, dyttet ballen til Xavi, beveget seg inn i bakrommet og fikk en presis pasning tilbake. Alene med César Sánchez var han kald som et kjøleskap.

Barcelona hadde skrudd på bryteren, radet opp vakre tiki-taka-angrep, og hadde David Villa avsluttet like skarpt som han har for vane, ville han hatt to mål før timen var spilt.

I stedet tok Puyol ansvar som målscorer, etter 63 minutter.

Xavi skjøt et bananinnlegg på hodet til kapteinen, som beregnet løpet sitt perfekt – og stanget ballen i krysset.

Ledermålet bremset ikke Barças angrepslyst betydelig, bare en glitrende César Sánchez forhindret flere baklengsmål for Valencia. Først da Messi snurret rundt med forsvaret, og så da Iniesta spilte Villa alene igjennom.

To mål holdt imidlertid til tre poeng for katalanerne, og tre poeng holdt i et par timer til delt serieledelse med Valencia på 16 poeng.

Den ble imidlertid overtatt av Real Madrid, som slo Málaga 4–1 på bortebane og klatret forbi med ett poengs margin.

Mesut Özil serverte to målgivende, Gonzalo Higuaín scoret to mål, Cristiano Ronaldo scoret to mål og serverte to målgivende.

Sistnevnte er toppscorer i La Liga med seks totalt.