Norge sløste seg til VM

Cecilie Pedersen (midten) jubler sammen med Lene Mykjåland (t.v.) og Lise Klaveness etter å ha gitt Norge ledelsen 1-0 i kampen mellom Norge og Ukraina i omspill i kvinnenes VM-kvalifisering i fotball på Nadderud stadion onsdag. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix)

Lene Mykjåland misset og misset, men Cecilie Pedersens tidlige scoring roet nervene og sendte Norges kvinnelandslag til fotball-VM i Tyskland.

Dagen etter sin 20-årsdag scoret stortalentet fra Avaldsnes sitt sjette landslagsmål. Den tidlige scoringen gjorde at Norge tålte sjansesløsingen som fulgte i det som til slutt ble en 2-0-seier over Ukraina.

Runa Vikestad slo et langt oppspill fra egen halvdel. Solveig Gulbrandsen nikket ballen videre, Cecilie Pedersen kranglet den med seg og trillet den i mål. Dermed var Norges ledelse fra bortekampen doblet før det var spilt seks minutter på Nadderud.

Hadde Lene Mykjåland vært like god venn med ballen som hun pleier, ville den ledelsen vært doblet igjen før pause og tredoblet innen kampen var over. USA-proffen var hengende spiss i en 4-2-3-1-formasjon og kom stadig til kjempesjanser som hun misbrukte. Tre ganger avsluttet hun for dårlig alene med keeper, en gang ødela et dårlig mottak da hun fikk stå alene foran mål.

Andre norske spillere var også uheldige foran mål. Lise Klaveness skjøt i stolpen, mens Solveig Gulbrandsen ble nektet scoring av en kjemperedning før hun satte punktum med en dupper over keeper i det 86. minutt. Pedersen rakk også en knaller i tverrliggeren før kampen var over.

For stor

Norge vant på en «dårlig dag» i Ukraina lørdag, og viste seg ikke fra sin beste side onsdag heller. Eli Landsems lag var likevel et nummer for stort for Ukraina, som må klamre seg til håpet om at et kronglete taperomspill kan hjelpe laget til VM.

Gjestene kjempet tappert og ga aldri opp håpet om å score målet som ville skapt ny spenning, men var aldri i nærheten av de to scoringene som måtte til.

100-kampjubilant Ingvild Stensland og terrieren Lisa-Marie Woods regjerte på midtbanen, og Norge hadde sjanser til å spille ut et ukrainsk lag som avga godt med rom på kantene. Likevel ble det i perioder slått ensidig langt opp på de norske kantene, særlig Klaveness som riktig nok vant alt i lufta.

Norge har for 13. gang på rad tatt seg helskinnet gjennom en VM- eller EM-kvalifisering, denne gang med ni seirer og en uavgjort på ti kamper. Målscoren ble solide 41-2, og da får det tåles at uttellingen var dårlig onsdag.

Men laget må ta bedre vare på sjansene sine om det skal bli suksess i sluttspillet neste sommer. (©NTB)