Drillo: – Jeg er fryktelig glad

MATCHVINNER: Mohammed Abdellaoue scoret sitt første landslagsmål, og avgjorde dermed Norges åpningskamp mot Island i EM-kvalifiseringen. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MATCHVINNER: Mohammed Abdellaoue scoret sitt første landslagsmål, og avgjorde dermed Norges åpningskamp mot Island i EM-kvalifiseringen. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Norge reiste seg etter grusom første omgang. – Jeg kunne knapt tro at dette var et lag jeg var trener for, sier landslagssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EM-kvalifisering: Island – Norge 1-2 (1-0):

Laugardalsvöllur

6000 tilskuere

Mål: 1-0 Heidar Helguson (38), 1-1 Brede Hangeland (59), 1-2 Mohammed Abdellaoue (75).

Dommer: Luca Banti, Italia.

Gult kort: Veigar Pall Gunnarsson, Island (32), Brede Hangeland (83), Norge.

Norge (4-5-1): Jon Knudsen – Tom Høgli, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, John Arne Riise – Erik Huseklepp (Espen Ruud fra 76.), Bjørn Helge Riise (Steffen Iversen fra 57.), Henning Hauger, Christian Grindheim, Morten Gamst Pedersen – Mohammed Abdellaoue (Jan Gunnar Solli fra 89.).

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein – Vadim Demidov, Ruben Yttergård Jenssen, Daniel Braaten.

Island (4-2-3-1): Gunnleifur Gunnleifsson – Gretar Rafn Steinsson (Birkir Bjarnason fra 76.), Kristjan Örn Sigurdsson, Sölvi Geir Ottesen, Indridi Sigurdsson – Aron Einar Gunnarson, Eggert Gunnthor Jonsson – Gylfi Thor Sigurdsson, Veigar Pall Gunnarsson (Aarnor Sveinn Adalsteinsson fra 76.), Johann Berg Gudmundsson (Rurik Gislason fra 87.) – Heidar Helguson.

Ubenyttede reserver: Ingvar Thor Kale – Ragnar Sigurdsson, Olafur Ingi Skulason, Kolbein Sigthorsson.

(NTB)

* * *

Spillerbørs:

Jon Knudsen 5

Tom Høgli 4

Kjetil Wæhler 4

Brede Hangeland 7

John Arne Riise 4

Erik Huseklepp 4

Bjørn Helge Riise 3

Henning Hauger 4

Christian Grindheim 5

Morten Gamst Pedersen 5

Mohammed Abdellaoue 6

-----

Steffen Iversen 5

Jan Gunnar Solli og Espen Ruud

spilte for lite til å bli vurdert.

-----

Vurdert av Eirik Ristebråten

(ABC Nyheter): Island–Norge 1–2.

Island knekte Norges VM-håp for et år siden, og har vært en liten nemesis for det norske landslaget de siste årene.

Da en knapp time var spilt i kveld, var de på vei til å gjøre det igjen.

Til å senke Norge, og til å gi «Nye Drillos» en verst tenkelig start på EM-kvalifiseringen man håper skal gi norsk sluttspilldeltagelse for første gang siden 2000.

Så scoret Brede Hangeland sitt første landslagsmål.

Og så scoret Mohammed Abdellaoue sitt første landslagsmål.

– Det er veldig godt, deilig å få den første scoringen. Det var ingen god kamp av oss. Men det viktigste var tre poeng, sier «Moa» til Canal+.

Det var en strålende enkeltmannsprestasjon. Morten Gamst Pedersen spilte ham opp med Kristjan Örn Sigurdsson i ryggen. «Moa» vendte Hønefoss-stopperen ut av trusselbildet, og Island hadde ingen sikring. Hannover-spissen var alene igjennom. Så var han kald som et kjøleskap.

Og Norge kunne feire.

Tross alt.

– Dette var tøffe tak. Etter en bedrøvelig første omgang klarte vi å rette på en god del, gjøre en anstendig annen omgang og få tre poeng. Det er jeg fryktelig glad for, sier landslagssjef Egil Olsen til Canal+.

Da gruppefavoritt Portugal dummet seg ut med 4-4 mot Kypros, endte den norske kvelden så godt som perfekt.

Les også: Vi fulgte kampen live

– Kunne nesten ikke tro det

Norges første omgang var en orgie av feil, først og fremst offensivt, men også med tydelige rifter defensivt.

Da Island tok ledelsen etter 38 minutter, var det fullt fortjent.

Dessuten var det vakkert. John Arne Riise ble lurt på venstresiden og klarte ikke å hindre innlegg. På tre meters hold foran mål jobbet Heidur Helguson seg foran Kjetil Wæhler.

Avslutningen? I mål med hælen.

– Island var gode, kanskje til og med enda bedre enn jeg hadde trodd. Men først og fremst var vi så dårlige. Vi ga bort ballen så enkelt. Jeg kunne nesten ikke tro at jeg var trener for dette laget her, sier Drillo om Norges første omgang.

Venstresiden med Riise og Gamst Pedersen hadde store problemer, Island var nær scoring flere ganger uten at de masseproduserte sjanser.

Norge hadde én: Da Gamst fant «Moa» med et innlegg, og avslutningen manglet et par centimeter på å lande i mål.

– Brede var sintere enn meg

– I pausen sa jeg hva jeg mente. Jeg er ikke den som raser og skriker, men jeg var faktisk litt brysk. Men Brede var sintere enn meg. Han sa at dette måtte vi snu ved hjelp av guts, og alle spillerne var enige, sier Drillo.

– Vi var vel skuffet og litt irriterte alle mann. Mot Island må vi stå opp i duellene og være med i krigen. Den biten må alltid ligge i bunn. Jeg vet ikke hvorfor det ble galt i dag, eller om det er noe enkelt svar, men vi må vise noe helt annet mot Portugal tirsdag, sier Hangeland.

Norge burde utlignet etter 54 minutter, da Kjetil Wæhler misbrukte alle sjansers bestemor med heading rett på keeper fra tre meter.

Men det tydelige vendepunktet kom ikke før Steffen Iversen erstattet Bjørn Helge Riise etter 57 minutter.

– Vi fikk større luftstyrke, ble litt svekket i midtbaneleddet. Det var en sjanse vi måtte ta. Heldigvis fungerte det, sier Drillo.

– I første omgang ble det slått litt feil mot «Moa» og Erik Huseklepp. Det ble slått langt mot dem, og det er vel ikke deres styrke, sier Iversen ifølge NTB.

– Alle brettet opp ermene

To minutter etter at veteranen kom inn, kom utligningen også.

Brede Hangeland banket Island-keeper Gunnleifsson i luften etter en corner fra John Arne Riise, og stanget ballen i mål.

Etter at «Moa» scoret ledermålet, burde Norge økt. Formspissen lagde seg en sjanse som han på oppsiktsvekkende vis blåste over fra fire meter. Rett før slutt misset Iversen en stor mulighet etter kampens flotteste norske angrep.

– Alle brettet opp ermene. De var enige om at spillet fra første omgang kunne de ikke være bekjent av. Det ble mye bedre, uten at det var glitrende da heller. Men i dag var det poengene som betydde alt, og det er veldig deilig å ha vunnet kampen, sier Drillo.

Tirsdag venter Portugal på Ullevaal.

Personvernpolicy