Her er Brasils nye trener

Mano Menezes (med cap) er Brasils nye landslagssjef. Han kommer fra Corinthians, hvor han blant andre har trent Ronaldo (t.v.). Foto: AFP
Mano Menezes (med cap) er Brasils nye landslagssjef. Han kommer fra Corinthians, hvor han blant andre har trent Ronaldo (t.v.). Foto: AFP

Mano Menezes (48) takker ja til tilbudet om å ta over det brasilianske landslaget i fotball.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Brasil er Menezes kjent for å lede store klubber ut av uføre, men utenfor Brasil er han mindre kjent. 48-åringen forlater Corinthians, som han har jobbet for siden 2008. Han tar over etter Dunga, som forlot jobben etter VM-sluttspillet i Sør-Afrika.

– Til hele Brasil, vil jeg si at jeg offisielt aksepterer jobbtilbudet. Jeg er veldig stolt og glad, sa Menezes på en pressekonferanse lørdag.

Det brasilianske fotballforbundet ga ham jobbtilbudet fredag kveld. Først forsøkte forbundet å ansette Muricy Ramalho, men klubben hans, Fluminese, nektet treneren å ta jobben.

– Vi må ha 30, 40 eller 50 glimrende trenere i Brasil, så om jeg er nummer to på listen er det greit for meg, sa Menezes.

Høye krav

Den nye Brasil-treneren har ikke vært profesjonell fotballspiller selv, og får en stor oppgave med å reise det utskjelte landslaget. Dungas lag spilte ikke fotball etter de fleste brasilianernes hjerter, og røk noe overraskende ut mot Nederland i kvartfinalen av sommerens VM-sluttspill.

I 2014 er det brasilianerne selv som arrangerer VM, og det å vinne mesterskapet på hjemmebane er nærmest et folkekrav fra de 190 millioner innbyggerne i landet.

En av de største utfordringene for Menezes blir at Brasil er direktekvalifisert for sitt eget VM, og følgelig spiller færre viktige kamper enn konkurrentene før det braker løs. Neste års Copa America og prøve-VM i 2013 blir dermed de største testene for Menezes på veien. Bortsett fra disse turneringene blir det mye treningskamper for 48-åringen, den første mot USA 10. august.

Sterke resultater

Menezes ble for alvor kjent da han ledet storklubben Grêmio tilbake til landets øverste divisjon i 2005. Klubben som vant Copa Libertadores – det søramerikanske svaret på mesterligaen – ti år tidligere, var i dyp krise og i ferd med å rote bort opprykket.

I den avgjørende kampen mot Nautico fikk Gremio fire spillere utvist og straffe imot. Motstanderne bommet på straffen, mens Menezes' gutter utrolig nok gjorde 1-0 ved nåværende Manchester United. spiller Anderson. Scoringen sendte dem tilbake til toppdivisjonen.

To år senere ledet Menezes Grêmio til klubbens andre Libertadores-tittel. Året etter ledet han Corinthians tilbake til toppdivisjonen, og han rakk å vinne den brasilianske cupen med klubben før han nå tar over landslaget.

– Den nye treneren har fortalt meg at en betydelig del av spillerne på landslaget vil være fra brasilianske klubber. Jeg er sikker på at han vil gjøre en god jobb fram til 2014, sa president Ricard Teixiera i Brasil fotballforbund om ansettelse. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden