Hushovd-rival etterforskes for doping

Innehaveren av den grønne trøyen i årets Tour de France, Alessandro Petacchi, er under etterforskning for doping. Foto: AFP
Innehaveren av den grønne trøyen i årets Tour de France, Alessandro Petacchi, er under etterforskning for doping. Foto: AFP

Advokaten bekrefter etterforskning. Petacchi støttes av laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Alessandro Petacchi (36) leder kampen om den grønne trøyen i Tour de France med to poengs forsprang på Thor Hushovd.

I dag skriver den italienske avisen La Gazzetta dello Sport at italieneren etterforskes for doping.

Opplysningene bekreftes i ettermiddag av spurtkanonens advokat Virginio Angelini.

Angelini sier i en uttalelse at Petacchi vil samarbeide med statsadvokaten i Padova når Tour de France er over, og at han har gitt etterforskerne «full tilgang for å klargjøre sin situasjon».

«Han er sikker på at han kan bevise at han ikke på noen måte er involvert i dette,» skriver advokaten.

Ifølge nyhetsbyrået ANSAs kilder ble to ulovlige midler funnet hjemme hos Petacchi.

Støttes av laget

Allerede i april ble Petacchis hus ransaket som del av en større etterforskning av flere italienske ryttere, men da ble ingen ulovlige stoffer ble funnet.

Tidligere i dag ble det rapportert at Petacchi fikk beskjed om den nå pågående etterforskningen allerede før Tour de France. Advokat Angelini hevder imidlertid at beskjeden kom 12. juli, en drøy uke inn i rittet.

Det finnes ingen regler som tilsier at en rytter skal utestenges på bakgrunn av mistanke, men det ble spekulert i at spurtkanonens lag, Lampre, ville gi ham beskjed om å stå av Touren.

Lampres uttalelse i ettermiddag tyder imidlertid på at det er uaktuelt: Laget uttrykker «støtte til rytteren, i påvente av eventuelle nyheter».

Mistenkes for misbruk av EPO-alternativ

Petacchi mistenkes for misbruk av stoffene Perflurocarbon (PFC) og albumin. PFC øker blodets evne til å frakte oksygen rundt i kroppen, uten å øke hematokrittverdiene. Albumin senker hematokrittverdiene.

Ifølge Cyclingnews gikk det rykter om bruk av PFC allerede i 1997. Stoffet betegnes som et alternativ til EPO, og skal fortsatt ikke være mulig å avsløre.

Petacchi har tidligere vært utestengt, etter å ha testet positivt på astmamedisinen Salbtamol i 2007. Han hevdet sin uskyld, og ble først frikjent, men idrettens voldgiftsdomstol (CAS) utestengte ham frem til august 2008.

Personvernpolicy