Hushovd: – De er dumme eller feige

FORTSATT I GRØNT: Thor Hushovd ble nummer tre i spurten i hovedfeltet, og leder kampen om den grønne trøyen med syv poeng til Alessandro Petacchi. Foto: Heiko Junge/Scanpix
FORTSATT I GRØNT: Thor Hushovd ble nummer tre i spurten i hovedfeltet, og leder kampen om den grønne trøyen med syv poeng til Alessandro Petacchi. Foto: Heiko Junge/Scanpix

Flirer av spurtkonkurrentenes taktikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tour de France: 10. etappe, 179 km Chambéry – Gap:

1) Sergio Paulinho, Portugal (Radioshack) 5.10.56. 2) Vasil Kirijienka, Hviterussland (Caisse d'Epargne) samme tid., 3) Dries Devenyns, Belgia (Quick Step) 1.29 min. bak, 4) Pierre Rolland, Frankrike (Bbox Bouygues Telecom) s.t., 5) Mario Aerts, Belgia (Omega Pharma-Lotto) 1.33, 6) Maxime Bouet, Frankrike (AG2R) 3.20, 7) Nicolas Roche, Irland (AG2R) 12.58, 8) Rémi Pauriol, Frankrike (Cofidis) 13.57, 9) Mark Cavendish, Storbritannia (HTC – Columbia) 14.19, 10) Alessandro Petacchi, Italia (Lampre) s.t.

Norsk: 11) Thor Hushovd (Cervélo) s.t., 152) Edvald Boasson Hagen (Sky) 15.47.

Sammenlagt (gul trøye):

1) Andy Schleck, Luxemburg (Saxo Bank) 49.00.56, 2) Alberto Contador, Spania (Astana) 0.41 min. bak, 3) Samuel Sánchez Gonzalez, Spania (Euskaltel – Euskadi) 2.45, 4) Denis Mentsjov, Russland (Rabobank) 2.58, 5) Jurgen Van den Broeck, Belgia (Omega Pharma-Lotto) 3.31, 6) Levi Leipheimer, USA (Radioshack) 3.59, 7) Robert Gesink, Nederland (Rabobank) 4.22, 8) Luis León Sánchez Gil, Spania (Caisse d'Epargne) 4.41, 9) Joaquin Rodriguez, Spania (Katjusja) 5.08, 10) Ivan Basso, Italia (Liquigas) 5.09.

Norsk: 96) Boasson Hagen 1.10.22, 137) Hushovd 1.28.06.

Poengkonkurransen (grønn trøye):

1) Hushovd 138 poeng, 2) Petacchi 131, 3) Robbie McEwen 116, 4) Jose Joaquin Rojas 98, 5) Mark Cavendish 97

… 7) Edvald Boasson Hagen 82

Klatrekonkurransen (rød- og hvitprikket trøye):

1) Jérôme Pineau, Frankrike (Quick Step) 91 poeng, 2) Anthony Charteau, Frankrike (Bbox Bouygues Telecom) 90, 3) Christophe Moreau, Frankrike (Caisse d'Epargne) 62.

Ungdomskonkurransen (hvit trøye):

1) Schleck 49.00.56, 2) Gesink 4.22 min.bak, 3) Roman Kreuziger, Tsjekkia (Liquigas) 5.11.

Norsk: 17) Boasson Hagen 1.10.22.

Lagkonkurransen (gult startnummer):

1) Caisse d'Epargne, Spania 16.01.26, 2) Radioshack, USA 0.31 min.bak, 3) Bbox Bouygues Telecom, Frankrike 1.29.

«Norske» lag: 9) Sky (Boasson Hagen) 40.31, 18) Cervelo (Hushovd) 1.31.22.

(NTB)

(ABC Nyheter): Thor Hushovd beholdt den grønne poengtrøyen etter dagens etappe i Tour de France.

Spurtkanonene måtte kjempe om 9. plassen bak flere grupper av utbrytere på den 10. etappen.

Den kampen vant Mark Cavendish foran Alessandro Petacchi og Hushovd.

Petacchi var den eneste spurtkanonen Hushovd tapte poeng til på etappen, men han slo til gjengjeld Grimstad-mannen to ganger.

Italieneren sikret også seks poeng på den første mellomspurten, to flere enn Hushovd, som leder med syv totalt.

– De sier alle mann at de ikke går for grønt, men så spurter de hele veien og helt ville i mål, sier Hushovd til TV 2.

– Fordi de er taktiske?

– Ja, eller dumme eller feige, konkluderer han med et flir.

Petacchi: Går for grønt

Tredjeplassen på mellomspurten, og fjerdeplassen i hovedfeltet i mål, gikk til Robbie McEwen, som fortsatt er tredjemann totalt, 22 poeng bak Hushovd.

Cavendish ga blaffen i mellomspurten, men satset altså på – og vant – den avsluttende.

Dermed har han tydeligvis beholdt håpet om å sykle i grønt.

– Cavendish har nok vært veldig i tvil om han skal gå for grønt eller ei. Men at han spurtet for niendeplass, er et tegn på at han fortsatt kjemper, mener Hushovd.

Kjemper gjør også Petacchi.

Italieneren, som har vunnet to etapper i årets Tour, bekreftet etter dagens spurt at han har som mål å vinne den grønne trøyen.

– Jeg var ikke klar i går da Hushovd ble med i bruddet og sikret poeng på den grønne trøyen. I dag forsøkte jeg å rette opp feilen: Jeg er i godt slag, så jeg mener det er verdt å kjempe for trøyen, sier Petacchi, som mange tror får trøbbel med å komme seg gjennom fjellene og hele veien til Paris.

Sammen med Cavendish har Petacchi vært hvassest i massespurtene, mens Hushovd som vanlig har plukket poeng i flere typer terreng.

Nå gjenstår fire etapper med potensial for massespurt, inkludert morgendagens.

– Det er blitt langt tettere enn jeg hadde håpet. Men nå er det blitt som det er, og jeg henger med i kampen. Jeg synes jeg kjører et bra Tour de France uten å ha den samme spruten i beina som tidligere. Det spørs om vi kan trylle fram det igjen med det første, sier Hushovd til NTB.

Fryktet Boasson Hagen

Etappen ble vunnet av Sergio Paulinho.

Det var på dagen syv år siden den legendariske etappen til Gap i 2003, da sammenlagtkanonen Joseba Beloki veltet og skadet seg stygt og Armstrong reddet seg ved å styre ut på et jorde.

Dagens mellomharde etappe ble avsluttet samme sted.

Det ble langt fra like dramatisk.

Edvald Boasson Hagen var blant mange som forsøkte å gå i brudd tidlig, på en etappe som passet ham som hånd i handske, men konkurrentene anså ham tydelig som en trussel og slapp ham ikke unna.

Til slutt kom seks andre ryttere av gårde.

Opptur for Armstrongs lag

Ingen av dem var noen trussel i sammendraget, feltet gjorde ingen forsøk på å kjøre dem inn – og kombinert med usedvanlig sterk varme ble det en usedvanlig treg og hendelsesfattig etappe.

To av de seks i bruddet var Pierre Rolland og Maxime Bouet som jaktet hjemmeseier på Frankrikes nasjonaldag, men de var ikke stand til å svare da Paulinho og Vasil Kiryienka stakk i den siste stigningen.

Duoen kjørte sammen til mål, og i spurten var Radioshack-rytter Paulinho noen centimeter foran hviterusseren.

Dermed sikret han laget en etterlengtet opptur etter kaptein Lance Armstrongs fiasko på søndagens fjelletappe.

– Alt vi ønsket nå, var en etappeseier, sier en lykkelig Paulinho, ifølge Cyclingnews, etter sin første etappeseier i Tour de France.

Personvernpolicy