Meny

Robben slår tilbake mot kritikerne

ROBBISH: Arjen Robben blåser i innvendingene mot at Nederlands spillestil ikke skal være vakker nok, og begrunner det med at laget er klar for VM-finalen. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil mye heller vinne stygt enn å tape vakkert.

(ABC Nyheter): Nederland kommer alltid til å bli målt opp mot den gylne generasjonen fra 1970-tallet.

Johan Cruyff med venner begeistret verden med sin angrepsvillige, underholdende totalfotball, dannet på et tidspunkt Europas beste lag i Ajax og nådde to VM-finaler med landslaget.

Når Nederland lørdag møter Spania i sin første finale siden 1978, kan de vinne gullet som Cruyff & co. aldri vant.

Men ikke på samme, vakre måte.

– Hvis vi kan vinne gjennom å spille vakker fotball, er det flott. Men da jeg ble trener for to år siden, sa jeg at man må være i stand til å vinne stygge kamper, sa landslagssjef Bert van Marwijk tidligere i VM.

Foretrekker å vinne

Han har solid ryggdekning. Siden han overtok etter EM i 2008, har Nederland vunnet 20 kamper, spilt seks uavgjort og tapt én.

Men de unnslipper aldri sammenligningen med Cruyff-generasjonen – og de kommer alltid til kort underholdningsmessig.

I Arjen Robbens verden er det klinkende irrelevant.

– Jeg vil mye heller vinne enn veldig stygg kamp enn å tape en vakker en, sier vingen ifølge Sky Sports.

– Kan spille attraktivt

På seks VM-kamper hittil har Nederland en målforskjell på 12-5.

Ansvaret for målproduksjonen ligger i meget stor grad på de fire fremste spillerne, i kontrast til den gamle totalfotballen som kommanderte at man angrep med hele laget.

Spillere som den sentrale midtbaneduoen Mark van Bommel og Nigel de Jong har i all hovedsak defensive oppgaver, og backene angriper mindre enn hos tidligere utgaver.

– Vi er i stand til å spille attraktiv fotball, men vi kan alltid stole på organiseringen vår også. Hvis du er organisert, vet du at ett mål kan være nok. Og slik har det vært så langt, sier Robben.

Nederland tatt fem av sine seks seire hittil med ett mål, inkludert de tre sluttspillskampene.

– Poenget er at vi er i VM-finalen. Fra nå av betyr det ingenting hvordan man spiller. Selvsagt ønsker vi å spille god fotball, men resultatet er mye viktigere, sier Robben, som scoret det avgjørende målet i semifinalen mot Uruguay.

Populært