Meny

Superduoen sendte Nederland til finalen

Her stanger Arjen Robben inn målet som sikret Nederland VM-finale. Foto: EPA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sneijder og Robben avgjorde – og nå er nederlenderne én kamp unna sitt første VM-gull.

VM, første semifinale:

Uruguay – Nederland 2-3 (1-1):

Green Point Stadium

62.479 tilskuere

Mål: 0-1 Giovanni van Bronckhorst (18), 1-1 Diego Forlán (41), 1-2 Wesley Sneijder (70), 1-3 Arjen Robben (74), 2-3 Maximiliano Pereira (92).

Dommer: Ravsjan Irmatov, Usbekistan.

Gult kort: Maximiliano Pereira, Martín Cáceres, Uruguay, Khalid Boulahrouz, Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Nederland.

Uruguay (4-4-2): Fernando Muslera – Maximiliano Pereira, Diego Godín, Mauricio Victorino, Martín Cáceres – Diego Pérez, Walter Gargano, Egidio Arévalo Rios, Álvaro Pereira (Sebastián Abreu fra 78.) – Diego Forlán (Sebastián Fernández fra 84.), Edinson Cavani.

Nederland (4-3-3): Maarten Stekelenburg – Khalid Boulahrouz, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst – Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Demy de Zeeuw (Rafael van der Vaart fra 46.) – Dirk Kuyt, Robin van Persie, Arjen Robben (Eljero Elia fra 89.).

*****

VMs toppscorere:

5 mål: David Villa (Spania), Wesley Sneijder (Nederland)

4 mål: Robert Vittek (Slovakia), Diego Forlán (Uruguay), Miroslav Klose (Tyskland), Thomas Müller (Tyskland), Gonzalo Higuain (Argentina)

3 mål: Landon Donovan (USA), Luís Fabiano (Brasil), Asamoah Gyan (Ghana), Luis Suárez (Uruguay)

2 mål: Elano (Brasil), Samuel Eto'o (Kamerun), Brett Holman (Australia), Keisuke Honda (Japan), Lee Jung-soo (Sør-Korea), Carlos Tévez (Argentina), Tiago (Portugal), Kalu Uche (Nigeria), Lee Chung-yong (Sør-Korea), Javier Hernandez (Mexico), Lukas Podolski (Tyskland), Arjen Robben (Nederland), Robinho (Brasil)

*****

Europa tilbake på toppen:

Nederlands semifinaleseier over Uruguay betyr at det blir europeisk verdensmester i fotball for 10. gang, men for første gang utenfor eget kontinent.

Før årets VM i Sør-Afrika sto Europa og Sør-Amerika med ni VM-triumfer hver. Nå er det klart at Europa i det 19. VM tar ledelsen 10-9.

Eneste land som har vunnet VM utenfor eget kontinent er Brasil, som har tatt sine fem titler i Europa (1958), Sør-Amerika (1962), Mellom-Amerika (1970), Nord-Amerika (1994) og Asia (2002).

Denne gang blir det europeisk triumf i Afrika, ved enten Nederland, Spania eller Tyskland. Av de tre landene er Tyskland det eneste som har VM-gull fra før.

(NTB)

(ABC Nyheter): Uruguay–Nederland 2–3.

32 år etter at Johan Cruyff, Johan Neeskens og resten av de nederlandske totalfotball-yndlingene tapte VM-finalen mot Argentina, er nasjonen tilbake på den største fotballscenen.

Søndag spiller de for VM-gullet som supergenerasjonen aldri fikk, som Nederland aldri har oppnådd.

Grunnen ble beredt da de satte strek for det uruguayanske VM-eventyret med 3-2 i kveldens semifinale.

De?

Primært Wesley Sneijder og Arjen Robben – og litt Fru Fortuna.

2010-utgavens svar på Cruyff og Neeskens hva betydning angår, lagets to store stjerner, avgjorde igjen – som de gjorde det i åttedelsfinalen, og som Sneijder gjorde det i kvartfinalen, med hver sin scoring på tre minutter i annen omgang.

– Det er helt supert. Vi har jobbet lenge for dette. Det var en tøff kamp og det ble tøft mot slutten, men nå er vi i finalen, konstaterer Sneijder.

2-1-mål, som skulle vært annullert for en marginal offside, var Sneijders femte i mesterskapet, hvilket gjør ham til delt toppscorer med David Villa og setter ham i posisjon til å bli VM-konge.

Les også: Sneijder kan skrive historie

Duoen skrev ikke bare historie ved å sikre Nederlands første finale siden 1978, den tredje totalt.

De sørget også for at VM 2010 blir det første hvor et europeisk lag vinner på et annet kontinent enn sitt eget.

Søndag venter Tyskland eller Spania i finalen.

Perlescoringer

– For oss er det utrolig å være i VM-finale. Det er en fantastisk følelse. Jeg møter gjerne Tyskland i finalen, men da er det best at vi vinner. Ellers kan jeg nesten ikke reise tilbake til klubben, sier Bayern München-helt Robben.

– Dette er veldig spesielt. Etter 32 år spiller vi finale igjen. Et så lite land! Vi kan være veldig stolte av dette, sier landslagssjef Bert van Marwijk om tulipanlandet med 16,5 millioner innbyggere.

Lenge var det ingenting som minnet om sjansefest eller underholdningsbomber i kveldens semifinale – men det ble vakre mål, mange mål og knappe marginer.

Giovanni van Bronckhorst åpnet ballet etter 19 minutter med det som kanskje var VMs vakreste.

Venstrebacken ladet venstrebenet fra 30 meter, fra meget skrått hold – og klistret ballen i det lengste krysset.

Keeperspillet til Fernando Muslera var ikke briljant, men perlen var et ubestridelig faktum, den minnet om Arie Haans legendariske skudd fra Nederlands VM-møte med Italia i 1978.

Diego Forlán var ikke milevis dårligere da han utlignet etter 40 minutter.

– Det er avgjørende at vi nekter ham plass til å skyte selv fra distanse, for han besitter et av planetens beste skudd, sa Nederland-stopper John Heitinga før kampen om en av VMs absolutte giganter.

Stopperkollega Joris Mathijsen lystret ikke. Han lot Forlán fyre med venstrebenet fra 25 meter, og Forlán skjøt som Forlán gjør.

Maarten Stekelenburg burde tatt den, men ballen skrudde kraftig, i mål til en ny perle, til Forláns fjerde mål i mesterskapet.

Nøkkelmålet skulle vært annullert

I tillegg til Forláns briljans og suspenderte Luis Suárez’ målscoreregenskaper har Uruguays VM-suksess handlet om et bunnsolid forsvarsspill. Resepten var – tross tre baklengs – den samme i kveld.

Nederland skapte pent lite i 69 minutter.

Det var da de hadde Fru Fortuna på sin side igjen, som i kvartfinalen mot Brasil.

Sneijder løsnet et skudd som fullstendig endret retning i en forsvarer. En marginalt offsideplassert Robin van Persie var ikke borti den, men forstyrret utvilsomt Muslera i Uruguay-målet.

Dommeren lot det passere, og ballen snek seg i mål på rett side av nettveggen.

Tre minutter senere avgjorde Robben kampen. Dirk Kuyt slo et presist innlegg fra venstre, og lynvingen scoret med et lekkert hodestøt.

Uruguay så sjanseløse ut, men tente håpet på overtid, da Maximiliano Pereira vakkert skrudde inn 2–3, til liten nytte.

– Jeg er veldig stolt av dem. Motstanderen var bedre til å score mål i dag. Vi kom veldig langt i VM, og ingen ventet det av oss, så det hjelper mot skuffelsen, sier landslagssjef Óscar Tabárez.

Han så laget sitt lime Nederland til pinebenken i de fire overtidsminuttene, men nederlenderne rev seg løs til sist.

– Det har ikke gått opp for meg ennå. Sist Nederland var i VM-finale, var jeg ett år gammel, sier det 33-årige midtbaneankeret Mark van Bommel.

«Usjarmerende», effektive Nederland har vunnet alle sine seks kamper hittil i VM. De har vunnet fem av dem med ett mål.

Hvis Tyskland slår Spania i morgendagens andre semifinale, venter reprise på finalen fra 1974 – bare med rollebytte.

Tyskland er den nye vinen.

Nederland er den nye maskinen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært