Meny

– Jeg er litt stolt av meg selv

Thor Hushovd var overlegen i spurten og vant dagens etappe i Tour de France. Foto: AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hushovd revansjerte gårsdagen med etappeseier og grønn trøye: – Jeg sa til Cancellara at han skyldte meg denne.
3. etappe, 207 km Wanze, Belgia – Arenberg Porte de Hainaut:

1) Thor Hushovd, Norge (Cervelo) 4.49.38, 2) Geraint Thomas, Storbritannia (Sky) samme tid, 3) Cadel Evans, Australia (BMC) s.t., 4) Ryder Hesjedal, Canada (Garmin) s.t., 5) Andy Schleck, Luxembourg (Saxo Bank) s.t., 6) Fabian Cancellara, Sveits (Saxo Bank) s.t., 7) Johan Van Summeren, Belgia (Garmin) 0.53 min. bak, 8) Bradley Wiggins, Storbritannia (Sky) s.t., 9) Jürgen Van Den Broeck, Belgia (Omega) s.t., 10) Aleksander Vinokourov, Kasakhstan (Astana) s.t.

Øvrig norsk: 104) Edvald Boasson Hagen (Sky) 3.58.

Sammenlagt (gul trøye):

1) Cancellara 14.54.00, 2) Thomas 0.23 min. bak, 3) Evans 0.39, 4) Hesjedal 0.46, 5) Sylvain Chavanel, Frankrike (Quick Step) 1.01, 6) A. Schleck 1.09, 7) Hushovd 1.19, 8) Vinokourov 1.31, 9) Alberto Contador Velasco, Spania (Astana) 1.40, 10) Van Den Broeck 1.42.

Øvrig norsk: 78) Boasson Hagen 4.30.

Poengkonkurransen (grønn trøye):

1) Hushovd 63 poeng, 2) Thomas 49, 3) Chavanel 44.

Øvrig norsk: 35) Boasson Hagen 12.

Ungdomskonkurransen (hvit trøye):

1) Thomas 14.54.23, 2) Schleck 0.46 min. bak, 3) Roman Kreuziger, Tsjekkia (Liquigas) 2.01.

Norsk: 15) Boasson Hagen 4.07.

Lagkonkurransen (gult startnummer):

1) Saxo Bank, Danmark 44.45.55, 2) Garmin, USA 0.11 min. bak, 3) Sky, Storbritannia (Boasson Hagen) 0.25.Øvrig «norsk» lag: Cervelo, Sveits (Hushovd) 3.22.

(NTB)

***

Norske etappeseire i Tour de France:

Thor Hushovd (8): 2002 (18. etappe), 2004 (8. etappe), 2006 (prologen og 20. etappe), 2007 (4. etappe), 2008 (2. etappe), 2009 (6. etappe), 2010 (3. etappe).

Kurt Asle Arvesen: 2008 (11. etappe)

Dag Otto Lauritzen: 1987 (14. etappe)

(ABC Nyheter): I går var Thor Hushovd (32) sint etter at sjansen til viktige spurtpoeng gikk fløyten.

Nå feirer han en av karrièrens største dager.

Hushovd var kanskje den største favoritten før dagens dramatiske etappe – og innfridde til fulle.

Han kjørte perfekt på brostenspartiene, og kom seg med i en liten frontgruppe sammen med blant andre Fabian Cancellara og Andy Schleck.

Ingen av de sterkeste sprinterne var med, spurten ble en lek.

Og Grimstads storokse sikret karrièrens åttende etappeseier i Tour de France.

Nå har han vunnet Tour-etapper i fem år på rad. Seieren var for øvrig bare hans annen denne sesongen, i tillegg til NM-triumfen i slutten av juni.

– Det er nesten ikke til å tro. Det har vært en tung sesong, og det var litt frustrerende det som skjedde i går. Så kommer jeg tilbake sånn. Jeg er litt stolt av meg selv. Og glad for jobben laget gjorde, sier Hushovd, som ble rammet av kravebensbrudd tidligere i sesongen.

– Cancellara skyldte meg dette

Han legger ikke skjul på at seieren var en revansj etter gårsdagen, da Cancellara fikk med seg resten av feltet på ikke å spurte, etter at etappen var blitt preget av flere stygge velt.

Det resulterte i at poengene ble annullert, og Hushovd gikk glipp av en klar fordel mot blant andre Mark Cavendish i kampen om den grønne trøyen.

I dag bidro Cancellara, gjennom å kjøre for sin lagkaptein Schleck med Hushovd på hjul, til etappeseieren.

– Cancellara skyldte deg kanskje den?

– Han gjorde det. Og det sa jeg til ham på slutten, også, at husk på hva som skjedde i går, du skylder meg den, smiler Hushovd til TV 2.

– Jeg fikk noe tilbake etter det som skjedde i går. Jeg var kanskje for snill da, men fikk det kanskje igjen fra han der oppe.

I tillegg til at seieren fungerte som en liten revansj, ga den klar beskjed om at formen er upåklagelig.

– Jeg tror jeg er sterkere enn noen gang. Men jeg tror det kommer med årene også, at jeg får mer erfaring, sier han.

Festet grepet om den grønne trøyen

Hushovd overtok også den grønne poengtrøyen – og festet et stramt grep om den.

Han leder med 63 poeng. Av konkurrentene ligger Robbie McEwen på fjerde med 38, Alessandro Petacchi på syvende med 35, mens skadede Tyler Farrar står med fire og Mark Cavendish med ett.

– Jeg er stolt over å ha vunnet her i den norske mestertrøyen, men forhåpentlig er det siste gang du ser meg i den i Touren, smiler han.

Cervélo-rytteren ble nummer to i verdens tøffeste brostensritt, Paris-Roubaix, i vår. Dagens etappe inneholdt syv brostenspartier, passet ham som hånd i hanske.

– For meg var dette perfekt. Jeg var veldig motivert, jeg liker brosten, og det var som et mini-Roubaix for meg. Jeg har tenkt lenge på denne etappen.

Fränk Schleck brakk kravebenet

Cancellara tok tilbake den gule ledertrøyen etter en Tour-dag som ble like dramatisk som spådd på forhånd.

I sentrum av begivenhetene: Saxo Banks kapteinsduo, brødrene Andy og Fränk Schleck.

26 km før mål, på et av de syv brostenspartiene, gikk Fränk i bakken med et brak. Raskt ble det konstatert at han hadde brukket kravebenet. Luxembourgeren har brutt rittet.

Samtidig ble etappen, isolert sett, en stor suksess for broder Andy. Bortsett fra Cadel Evans var han den eneste av sammenlagtfavorittene som var med i tetgruppen.

Dermed tjente han 1.13 minutter til den største, Alberto Contador. Lance Armstrong taklet brostenen dårlig og sluttet ytterligere 55 sekunder bak Contador.

– Vi mistet Frankie Schleck på grunn av en idiotisk avgjørelse om å kjøre på brosten. Jeg mistet en av mine beste venner i feltet. En pervers, blind avgjørelse, freste Saxo Bank-veteran Jens Voigt.

Edvald Boasson Hagen brukte dagen som hjelperytter og rullet inn som nummer 104.

Populært