Meny

Hushovd sint etter at spurten ble droppet

Fabian Cancellara i gul trøye kommanderte Thor Hushovd og resten av hovedfeltet til ikke å spurte om viktige poeng. Foto: AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunne overtatt den grønne trøyen. – Jeg føler meg sinnssykt lurt, sier han etter kaoset.
Tour de France: 2. etappe, 192 km Brussel, Belgia – Spa, Belgia:

1) Sylvain Chavanel, Frankrike (Quick Step) 4.40.48, 2) Maxime Bouet, Frankrike (AG2R) 3.56 min. bak, 3) Fabian Wegmann, Tyskland (Milram) samme tid, 4) Robbie McEwen, Australia (Katusha) s.t., 5) Christian Knees, Tyskland (Milram) s.t., 6) Jürgen Roelandts, Belgia (Omega Pharma-Lotto) s.t., 7) Thor Hushovd, Norge (Cervelo) s.t., 8) Linus Gerdemann, Tyskland (Milram) s.t., 9) Matthieu Ladagnous, Frankrike (Française des Jeux) s.t., 10) Bernhard Eisel, Østerrike (HTC – Columbia) s.t.

Øvrig norsk: 96) Edvald Boasson Hagen (Sky) s.t.

Sammenlagt (gul trøye):

1) Chavanel 10.02.25, 2) Fabian Cancellara, Sveits (Saxo Bank) 2.57 min. bak, 3) Tony Martin, Tyskland (HTC – Columbia) 3.07, 4) David Millar, Storbritannia (Garmin) 3.17, 5) Lance Armstrong, USA (Radioshack) 3.19, 6) Geraint Thomas, Storbritannia (Sky) 3.20, 7) Alberto Contador Velasco, Spania (Astana) 3.24, 8) Levi Leipheimer, USA (Radioshack) 3.25, 9) Boasson Hagen 3.29, 10) Linus Gerdemann, Tyskland (Milram) 3.32.

Øvrig norsk: 103) Hushovd 4.16.

Poengkonkurransen (grønn trøye):

1) Chavanel 44 poeng, 2) Alessandro Petacchi, Italia (Lampre) 35, 3) Roelandts 34.

Norsk: 5) Hushovd 26, 23) Boasson Hagen 10.

Ungdomskonkurransen (hvit trøye):

1) Martin 10.04.32, 2) Thomas 0.13 min. bak, 3) Boasson Hagen 0.22.

Lagkonkurransen (gult startnummer):

1) Quick Step 30.11.40, 2) Radioshack 2.51 min. bak, 3) HTC – Columbia 2.52.Øvrig «norske» lag: 5) Sky, Storbritannia (Boasson Hagen) 3.07, 13) Cervelo, Sveits (Hushovd) 3.53.

(NTB)

(ABC Nyheter): 31 år gamle Sylvain Chavanel opplevde trolig karrièrens største dag da han vant 2. etappe av Tour de France i dag.

Franskmannen kjørte alene inn til sin annen Tour-etappeseier totalt og overtok samtidig den gule ledertrøyen.

Spurten i hovedfeltet? Kampen om den grønne trøyen?

Den ble ikke noe av.

Resten av rytterne trillet rolig i mål i en reaksjon, initiert av innehaveren av den gule trøyen, Fabian Cancellara, på at den høydramatiske etappen ble rammet av flere stygge velt.

Thor Hushovd rullet inn på syvendeplass, nest best av spurtkanonene, bak Robbie McEwen på fjerde.

Etterpå var han svært misfornøyd med at det ikke ble spurtet om poeng.

– Ja, det kan man trygt si. Jeg føler meg sinnssykt lurt. Selvsagt er det farlig å sykle i regnvær og på glatte veier, men dette var ikke verre enn andre ritt i regnvær, sier Hushovd ifølge NTB.

– Vi har kjempet hele dagen, så kommer vi frem til spurten, og så skal det bli nullstilt. Det er feil. Men vi får vente hva som skjer, sier han til TV 2.

Chavanel eneste med poeng ved målgang

Det er bekreftet at etappevinner Chavanel ble den eneste som fikk poeng ved målgang i dag, resten strykes.

Utviklingen ble en soleklar fordel for blant andre Mark Cavendish, som var hektet av hovedfeltet og var sjanseløs på poeng.

Hushovd kunne også overtatt den grønne poengtrøyen med en sterk spurt.

– Jeg hadde lyst til å spurte. Men jeg får mange uvenner i feltet hvis jeg spurter, og det er ikke bra å ha for mange av, så jeg valgte sånn i dag, sier han.

Nå leder Chavanel kampen om den grønne trøyen med 44 poeng, foran Alessandro Petacchi på 35. Hushovd falt til femteplass med 25, men ligger fortsatt best an av de sterkeste forhåndsfavorittene.

Cancellara: – Dette var rettferdig

Cancellara begrunnet sin «avgjørelse» på følgende måte:

– Det var ryttere overalt. Jeg prøvde å forklare vi ikke har noe å vinne. Det var fint å se at det ble som det ble til slutt.

– Om jeg var sjef i feltet? Ja, innehaveren av den gule trøyen må ta styringen i en slik situasjon. Jeg følte de ville spurte. Når halve feltet ligger på bakken, synes jeg ikke det er fair, sier Cancellara, som kort tid før målgang snakket med arrangøren og deretter gestikulerte til de andre rytterne at de ikke skulle spurte.

Hushovd-trener Atle Kvålsvoll var også kritisk til avgjørelsen.

– Alle sammenlagtfavorittene var kommet opp, så det var ingen grunn til ikke å spurte. Cavendish var også hektet av. Det var noen poeng tapt, dessverre. Men Thor viser at han er i god form, sier Kvålsvoll til TV 2.

Massevelt

Etter at flere av Hushovds fremste spurtrivaler veltet fra seierskampen i går, var det flere av de største sammenlagtfavorittenes tur til å gå i asfalten på dagens etappe.

Tungt regn bidro til å gjøre de smale veiene farlige.

Den største dramatikken oppsto da det gikk en av flere massevelt rundt tre mil før mål. To av de som ble rammet, var brødrene Andy og Fränk Schleck.

Saxo Banks kapteinsduo var på det meste rundt tre minutter bak hovedfeltet, og kunne fått sammenlagtsjansene torpedert.

Men lagkamerat Cancellara tok kommandoen i hovedfeltet og fikk med seg konkurrentene på å slå av på tempoet.

Schleck-brødrene kjørte seg opp og tapte, i likhet med de andre sammenlagtkandidatene, ikke tid. Yngstebror, Andy, slet imidlertid tydelig med albuen.

Også Alberto Contador og Lance Armstrong, samt spurterne Alessandro Petacchi og Tyler Farrar, var blant dem som gikk i bakken. Det gikk bra med de tre første, men Farrar måtte til sykehusjekk sammen med lagkameratene Christian Vande Velde og Julian Dean.

Morgendagens etappe kan by på ny dramatikk. Da skal rytterne gjennom tøffe brosteinspartier, inkludert fire store sektorer (13,2 km) de siste 30 kilometerne.

Populært