Meny

Innrømmet taktisk Boasson-bom

Lørdag debuterte Edvald Boasson Hagen i Tour de France. Her kommer han i mål etter den 8,9 km lange prologen i Rotterdam. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sky-sjef David Brailsford innrømmet at det var feil å gamble med Edvald Boasson Hagens (23) tidlige startnummer i Tour de France-debuten.

Den norske sykkelstjernen imponerte med niendeplass på prologen over 8,9 kilometer lørdag, men han var på forhånd tippet blant favorittene til seier.

Prologvinner Fabian Cancellara (29) og toer Tony Martin (25) var i en klasse for seg i oppholdsvær. Edvald Boasson Hagen våget ikke å risikere velt med full fart gjennom svingene og tapte viktige sekunder i regnværet.

– Kunne jeg ha reist tilbake i tid og endret den beslutningen, ville jeg ha gjort det. Vi visste det ville komme regn, og det stemte, men det var varslet å komme senere om ettermiddagen. Vi gamblet på tidlig start for Edvald, men burde i stedet ha sendt ham ut til slutt, innrømmet Brailsford overfor NTB.

Likevel var han full av beundring for sin norske juvéls innsats. Kun «storkanoner» matchet den firedobbelte norske tempomesteren.

– Veldig, veldig bra. Det var et sterkt løp under vanskelige forhold.

Lagkaptein Bradley Wiggins (30) fikk svi enda mer for sjefens valg. 56 sekunder tapte den normalt så temposterke briten på kliss våte veier.

Les også: Kaputt Hushovd

Mangler form

Edvald Boasson Hagen selv var passe fornøyd med Tour-debuten. Men Sky-stjernen innrømmet samtidig at han ikke er i sitt livs form. Det viste også innsatsen i sykkel-NM sist helg, der det «bare» ble femteplass etter at norgesmester Thor Hushovd (32) parkerte sin unge rival på sisterunden.

– Jeg følte ikke at jeg ville komme til å vinne da jeg syklet. Å si noe om formen er vanskelig etter en kort og hard prolog. Man får ikke så mange svar ut av det, men jeg håper formen skal bli bedre utover i rittet, sa Edvald Boasson Hagen til NTB.

Akkurat da den norske Tour-debutanten tråkket ut fra startrampen, begynte regnet å dryppe. Riktignok var det vått på asfalten også for dem som startet før, men Boasson Hagen var helt nødt til å reservere seg noe i svingene.

– Jeg kunne nok ha kjørt litt fortere gjennom svingene hvis asfalten var tørr. Men jeg kom til mål og skal fortsette i morgen. Da må jeg vel være fornøyd?

Gamblet

Tre timer etter at Boasson Hagen syklet til mål i regnvær, stormet Fabian Cancellara til karrierens fjerde prologseier i oppholdsvær og nesten tørre veier. Sveitseren sikret sin sjette etappeseier totalt og stupte nok en gang rett i gul ledertrøye.

Norges bestemann lørdag ble slått med 32 sekunder.

– Jeg fikk kjørt et brukbart løp. Det var ganske glatt, men jeg var forholdsvis heldig med startposisjonen, mente nordmannen etter sitt løp.

Ifølge Sky-sjefen var ikke det tilfelle.

I utgangen av en av svingene mistet bakhjulet til Boasson Hagen veigrepet.

– Hjulet skled litt ut da jeg tråkket til, men ikke verre enn at jeg hadde kontroll.

På trening dagen før veltet den norske tempomesteren da forhjulet punkterte midt i en av prologløypens få svinger.

– Jeg punkterte jo ikke nå, så det gikk fint gjennom den svingen, sa 23-åringen som slapp fra velten med noen skrubbsår på albuen.

Vil spurte

De kommende etappene blir trolig svært krevende med mye vind og nerver i feltet. Om Edvald Boasson Hagen skal forsøke seg i eventuelle spurtoppgjør om sjansene byr seg, visste han ikke lørdag.

– I fortsettelsen blir det å hjelpe laget når det trengs. Om laget vil at jeg skal bli med og spurte, så gjør jeg det. Men i hovedsak skal jeg hjelpe Wiggins.

Ifølge Brailsford vil nordmannen få sjanser av laget, men først lørdag kveld skulle taktikken for dagen derpå diskuteres.

Søndagens etappe er Tourens nest lengste med sine 223,5 kilometer. Etappen er så å si helt flat, og det ventes massespurt om seieren. (©NTB)

Populært