Meny

Landis med nye dopanklager mot Armstrong

Floyd Landis (t.v.) og Lance Armstrong sammen på US Postal-laget under Tour de France i 2004. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beskriver i detalj hvordan de skal ha dopet seg sammen – og hevder US Postal solgte sykler for å finansiere dopingprogram.

(ABC Nyheter): Få timer før Lance Armstrong (38) står på startstreken i årets Tour de France, rammes den syvdobbelte vinneren av nye, sterke dopingsbeskyldninger fra tidligere lagkamerat Floyd Landis.

Landis, som ble fratatt Tour de France-seieren i 2006 etter å ha testet positivt på testosteron, gikk ut i mai i år og innrømmet at han hadde dopet seg systematisk.

Samtidig hevdet han at Armstrong har gjort det samme.

I et stort intervju i dagens Wall Street Journal, under tittelen «Blodsbrødre», utdyper han beskyldningene.

Landis beskriver systematisk dopingmisbruk i US Postal-laget, hvor han syklet sammen med Armstrong fra 2002 til 2004, da Armstrong vant tre av sine totalt syv Tour de France-seire.

Han hevder at sportsdirektør Johan Bruyneel introduserte ham for doping, og at Bruyneel og Armstrong lærte ham om EPO, testosteron og bloddoping.

Navngir ryttere

Blant annet beskriver han konkrete episoder fra Tour’en i 2004, som Armstrong vant suverent, der flere US Postal-rytterne skal ha fått blodoverføringer.

Den første skal ha blitt gjennomført på den første hviledagen av rittet. Ifølge Landis voktet støtteapparatet rommet hvor rytterne oppholdt seg, de demonterte røykvarslere og tapet igjen kikkehullet i døren – for å forsikre at ingen skjulte kameraer kunne avsløre dem.

Landis hevder at rytterne, i tillegg til ham selv, var Armstrong, George Hincapie og José Luis Rubiera.

De skal ha fått injisert blod to og to.

Senere i rittet skal lagbussen ha stanset på en fjellvei. Mens sjåføren latet som han fikset en ødelagt motor, lå ryttere, deriblant Armstrong, inne i bussen og fikk blodoverføringer, ifølge Landis.

Landis beskriver dessuten en treningsleir i St. Moritz i 2002 med Armstrong og dopinglegen Michele Ferrari. Ferrari fulgte dem inn mot rittet Dauphiné Libéré i juni, som Armstrong vant foran Landis. Så skal han ha blitt sendt tilbake til St. Moritz av sportsdirektør Bruyneel, der Ferrari tappet blod som skulle brukes i Tour de France i juli. Landis hevder han fikk én blodoverføring i rittet.

– Solgte sykler

Mest oppsiktsvekkende er kanskje at Landis hevder US Postal solgte sykler for å finansiere lagets – etter Landis’ sigende – dopingprogram.

I 2004 klaget Landis over at han ikke fikk det utstyret han trengte, og han undersøkte hvorfor. Da fant han angivelig ut at rundt 60 sykler var forsvunnet, og Bruyneel skal ha fortalt ham grunnen.

Sponsoren Trek bekrefter at noen sykler som var ment for US Postal, ble solgt, men at de ikke visste hva pengene gikk til.

– Iblant dukket det opp en sykkel på internett, på steder som overrasket oss, sier en representant til Wall Street Journal.

Landis forteller også at han fikk et helt nytt inntykk av Armstrong da han kom til US Postal. På en treningsleir i Austin, Texas, skal laget ha dratt på byen og havnet på strippeklubb, hvor strippere angivelig holdt et privat show for rytterne. Noen på klubben skal ha sniffet kokain.

– Jeg skjønte at han har et image, og så har han virkeligheten. Han var den beste sykkelrytteren i verden. Det kunne jeg respektere, og jeg var glad jeg var en del av det, sier Landis.

Armstrongs advokat Tim Herman sier følgende til Wall Street Journal:

– Mr. Armstrong hadde ingen kontakt med strippere eller kokain.

De anklagede nekter

Både Armstrong og de andre som av Landis er beskyldt for å ha vært involvert i doping, har benektet alle anklager.

Da Landis først kom med sine beskyldninger i mai, uttalte Armstrong følgende:

– Floyd mistet troverdigheten sin for lenge siden. Vi snakker om en person som mange ganger tidligere har sverget på en helt annen versjon, skrevet en bok med en helt annen versjon, og tjent penger på det. Han sa han ikke har noen bevis. Det er hans ord mot vårt. Jeg liker vårt ord. Vi liker å stå hvor vi står, og vi liker troverdigheten vår.

Det pågår en etterforskning av US Postal-laget, ledet av Jeff Nowitsky, som var sentral i avsløringen av Balco-skandalen som blant annet felte sprinteren Marion Jones.

I dag innleder Armstrong Tour de France med sitt RadioShack-lag, hvor Johan Bruyneel er sportsdirektør.

Populært