Meny

Dunga til motangrep på Cruyff

UTSATT: Brasil-trener Dunga blir daglig bombardert med kritikk for ikke å stå for en tilstrekkelig vakker fotball. Foto: AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ville aldri betalt for å se Brasil, sa legenden. Svaret: – Jeg er ganske sikker på at han slipper å betale sine egne billetter.
Nederland–Brasil

VMs første kvartfinale

Port Elizabeth Stadium

Kampstart: 16.00

Dommer: Yuichi Nishimura

Antatte lag:

Nederland (4-2-3-1): Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bonckhorst – Van Bommel, De Jong – Robben, Sneijder, Kuyt – Van Persie

Brasil (4-2-3-1): César – Maicon, Juan, Lucio, Bastos – Gilberto Silva, Felipe Melo – Alves, Kaká, Robinho – Fabiano

Mister ev. semifinale ved gult kort:

Nederland: Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Giovanni van Bronckhorst, Dirk Kuyt, Nigel de Jong, Robin van Persie, Arjen Robben, Rafael van der Vaart.

Brasil: Juan, Felipe Melo, Luís Fabiano, Kaká.

Semifinalemotstander: Vinneren av Uruguay–Ghana.

(ABC Nyheter): Siden Dunga overtok det brasilianske landslaget i 2006, har det vært en seiersmaskin.

På fire år har han vunnet Copa America, Confederations Cup og den søramerikanske VM-kvalifiseringen – og nå stiger laget frem som den kanskje største favoritten til VM-gullet.

Men i hjemlandet og i avisene får laget tøff kritikk for sin manglende sans for «Jogo Bonito», «vakkert spill».

Ikke bare i hjemlandet.

I forkant av dagens VM-kvartfinale mellom Nederland og Brasil har nederlandsk fotballs legende nummer én, Johan Cruyff, kastet seg på kritikkbølgen mot Dungas spillestil.

– De har talentfulle spillere, men de spiller veldig defensivt og ikke spesielt interessant, sa han ifølge Expressen.

– Det er en skam for fansen og for turneringen, ettersom Brasil er et lag folk vil se. Når jeg tenker på Brasil, tenker jeg på spillere som Gerson, Tostão, Falcão, Zico, Socrates... Nå har de Gilberto, Felipe Melo, Michel Bastos, Julio Baptista...

– Jeg ville aldri betalt en billett for å se dette brasilianske landslaget.

Kontringen

Da Dunga i går holdt sin siste pressekonferanse før Nederland-møtet, fortalte han at han ikke brydde seg om Cruyffs uttalelser.

Men ifølge Aftonbladet kunne han ikke dy seg.

– Det er opp til ham om han vil kjøpe billett, han trenger ikke betale hvis han ikke vil. Det er en demokratisk verden, det betyr at alle får se hva de vil. Men jeg er ganske sikker på at Cruyff ikke trenger å betale sine egne billetter.

Dunga ligger i ordkrig med brasilianske aviser, og blir kritisert av brasilianske legender omtrent daglig under VM.

– Dagens Brasil-lag er innstilt på kontringsfotball og styrer sjelden spillet. Dominansen og viljen til å besitte ballen og herske over motstanderen er ikke til stede, klager Pelé overfor den tyske avisen Tagesspiegel.

I går svarte landslagssjefen dem igjen.

– Bestefaren min sa alltid at fotballen var bedre på hans tid, faren min sier at deres fotball var god, jeg synes det var bra på min tid, og jeg er sikker på at sønnen min vil si det samme.

Les også: Hvem skal stanse Brasil?

... og Nederland?

Johan Cruyff er tøff mot Brasil, men han kan heller ikke kalles noen tilbeder av sitt eget lag for dets underholdningsverdi – og han er ikke alene.

Nederland-lagets status i hjemlandet minner om Brasils. De kritiseres for å blåse i tradisjonene om vakker angrepsfotball.

Dagens kvartfinale står mellom to av de mest elskede angrepsnasjonene i fotballhistorien – men nøkkelordene kan vise seg å bli noe i retning av «eliminasjon av risiko».

– For 40 år siden hadde Nederland totaltfotball og Brasil sambafotball. Men fotballen har forandret seg. I dag er alle sterkere, og lagene er bedre organisert. Om du spiller som i gamle dager, er det vanskelig å vinne VM. Så jeg forstår Brasil, sier Nederland-sjef Bert van Marwijk.

Les også: Superduoen skjøt Nederland til kvartfinalen

Populært