Danmark er ferigspilt i VM-2010. 1-3-tap for Japan betyr at Morten Olsens menn må dra hjem fra Sør-Afrika.(Foto: Scanpix)

Kampfakta

Danmark – Japan 1-3 (0-2)

Royal Bafokeng Stadium

27.967 tilskuere

Mål: 0-1 Keisuke Honda (17), 0-2 Yasuhito Endo (30), 1-2 Jon Dahl Tomasson (str. 81), 1-3 Shinji Okazaki (87).

Dommer: Jerome Damon, Sør-Afrika.

Gult kort: Christian Poulsen, Nicklas Bendtner, Per Krøldrup, Danmark, Yasuhito Endo, Yuto Nagatomo, Japan.

Lagene:

Danmark (4-2-3-1): Thomas Sørensen – Lars Jacobsen, Daniel Agger, Per Krøldrup (Søren Larsen fra 56.), Simon Busk Poulsen – Christian Poulsen, Martin Jørgensen (Jakob Poulsen fra 34.) – Dennis Rommedahl, Jon Dahl Tomasson, Thomas Kahlenberg (Christian Eriksen fra 63.) – Nicklas Bendtner.

Japan (4-3-2-1): Eiji Kawashima – Yuichi Komano, Yuji Nakazawa, Marcus Tulio Tanaka, Yuto Nagatomo – Makoto Hasebe, Yuki Abe, Yasuhito Endo (Junichi Inamoto fra 90.) – Daisuke Matsui (Shinji Okazaki fra 74.), Yoshito Okubo (Yasuyuki Konno fra 88.) – Keisuke Honda. (©NTB)

Danmark-Japan 1-3 (0-2)

Danmark øynet et lite håp da Jon Dahl Tomasson reduserte til 1-2 med åtte minutter igjen, men da innbytter Okazaki scoret i åpent mål tre minutter før slutt var det «takk for laget» i Rustenburg.

Det holdt ikke for Danmark i skjebnekampen mot Japan.

Japan detonerte to «dynamitter» i løpet av den første halve timen og med det gikk Danmarks VM opp i røyk.

Danmark måtte vinne, men Honda og Endo sørget for japansk glede og dansk sorg da gruppe E ble avgjort i dag.

– Målene kunne vi ikke gjøre noe med, kom det kort fra landslagssjef Morten Olsen til DR etter kampen.

– Jeg hadde forventet å juble her, men jeg jubler ikke så mye. Jeg tror vi har flere oppgaver å gjøre her, jeg tror vi kan gå langt, sa CSKA Moskva-stjernen Honda etter seieren.

Japansk 3-1-seier til slutt betyr at det er de går videre til åttedelsfinalen sammen med Nederland, som tok seg av allerede fortapte Kamerun i den andre kampen i gruppen i kveld.

Frisk åpning

Danskene startet oppgjøret best og spilte seg til to nesten-muligheter før det var spilt ti minutter, først ved Tomasson og så ved vikaren til utestengte Simon Kjær, Per Krøldrup.

Men begge forsøkene rant ut i ingenting.

Men etter 12 minutter reddet den danske målvakten Thomas Sørensen laget fra å havne undere tidlig.

En glimrende japansk pasning landet omtrent på danskenes femmeter hvor Matsui hadde sneket seg bak forsvaret. Men en strålende inngripen av Sørensen hindret japansk ledelse.

Så sekunder senere fikk Tomasson igjen en mulighet, men forsøkte trillet centimetre på utsiden av stolpen til Kawashima.

Tabbe og klassescoring

Danmark har en av mesterskapets mest rutinerte målvakter i Stoke Citys sisteskanse, Thomas Sørensen.

Men nesten 100 landskamper til tross – Sørensen vartet etter 17 minutter opp med en tabbe av det store slaget.

Japan fikk tildelt et frispark på vel 20 meter, skrått på mål. Honda sendte i vei et ikke altfor hardt skudd, men Sørensen klarte ikke å avverge scoring. En regelrett tabbe av 34-åringen.

Og som om ikke det var tungt å svelge for kamplystne dansker.

13 minutter senere banket Endo inn 2-0 til Japan.

Fra 27 meter skrudde Endo inn en perle av en scoring, utagbart til venstre for Thomas Sørensen.

Danmark, som måtte vinne, var milevis unna avansement i VM.

2-0 var etter spill og sjanser var noe flatterende, Danmark var spillemessige ikke underlegne sine japanske motstandere. Forskjellen var bare at Japan tok vare på sine muligheter mens danskene stanget med lite oppfinnsomhet og mange dårlige offensive valg.

Usikker

Selv om det var Danmark som måtte frem så var det Japan som styrte showet på banen. Og keeper Thomas Sørensen bidro heller ikke til å spre trygghet inn i det danske laget.

Burvokteren åpnet 2. omgang med å nesten gjøre en brøler som ville fått tabben i første omgang til se ut som en feberredning.

Han feilberegnet totalt et frispark og en ball som best kan kalles keepermat ble nesten fomlet i mål. Sørensen ble kun reddet av en snill stolpe.

Tam dansk innspurt

Danmark måtte fremover, men som i den første omgangen, evnet ikke Bendtner og co. å skape de riktige store sjansene.

Unntaket var Jon Dahl Tomasson.

Men også han misset. Først etter en litt dårlig førsteberøring som han ikke fikk kontroll over, og hvor ballen til slutt ble sklidd unna av Hasebe. Og like etter en regelrett bom på ballen i god posisjon.

Japan hadde full kontroll på begivenhetene og de kunne også med litt mer dyktighet ha scoret både tre, fire og fem mot tamme danske spillere.

Håp, men nei…..

Danmark måtte vinne for å gå videre i VM og man øynet et ørlite håp da Jon Dahl Tommason skrev seg inn i dansk fotballs historiebøker.

En elendig straffe ble reddet av Kawashima, men Tomasson fikk satt returen så vidt i mål.

Scoringen var Tomassons mål nummer 52 i den danske «landsholdstrøjen», som også er tangering av rekorden for antall mål på landslaget for én spiller. Men drengene kom fort ned på jorda igjen da banens desiderte ener, Keisuke Honda, serverte kula på fat til innbytter Shinji Okazaki som fra fem meter dyttet ballen i det åpnet målet til 3-1.

VM-eventyret er dermed over for Danmark mens Japan på sin side får en ny mulighet i Sør-Afrika.

I den andre kampen i gruppe E vant Nederland oppskriftsmessig over Kamerun med 2-1.

Gruppevinner Nederland skal dermed spille mot Slovakia i åttedelsfinalen mens Japan skal ut mot Paraguay.