Ydmyket Frankrike – men drømmen brast

Sør-Afrikas Bongani Khumalo feirer sitt ledermål i 2-1-seieren over Frankrike. Vertsnasjonen røk ut med æren i behold. Det gjorde ikke Frankrike.
Sør-Afrikas Bongani Khumalo feirer sitt ledermål i 2-1-seieren over Frankrike. Vertsnasjonen røk ut med æren i behold. Det gjorde ikke Frankrike.

Bafana Bafana ned med flagget til topps. Frankrike drar hjem i skam. Men Domenech hyller laget: – Jeg så det jeg ønsket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampfakta:

Frankrike – Sør-Afrika 1-2 (0-2):

Free State Stadium

39.415 tilskuere

Mål: 0-1 Bongani Khumalo (20), 0-2 Katlego Mphela (37), 1-2 Florent Malouda (70).

Dommer: Óscar Ruiz, Colombia.

Gult kort: Abou Diaby, Frankrike.

Rødt kort: Yoann Gourcuff (26), Frankrike.

Frankrike (4-1-4-1): Hugo Lloris – Bacary Sagna, William Gallas, Sébastien Squillaci, Gaël Clichy – Alou Diarra (Sidney Govou fra 82.) – André-Pierre Gignac (Florent Malouda fra 46.), Yoann Gourcuff, Abou Diaby, Franck Ribéry – Djibril Cissé (Thierry Henry fra 55.).

Sør-Afrika (4-4-1-1): Moeneeb Josephs – Anele Ngcongca (Siboniso Gaxa fra 55.), Aaron Mokoena, Bongani Khumalo, Tsepo Masilela – Steven Pienaar, Macbeth Sibaya, Thanduyise Khuboni (Teko Modise fra 78.), Siphiwe Tshabalala – Bernard Parker (Siyabonga Nomvethe fra 68.) – Katlego Mphela.

(NTB)

(ABC Nyheter): Frankrike–Sør-Afrika 1–2.

Sør-Afrika er den første vertsnasjonen i VM-historien som ikke kommer seg videre fra gruppespillet.

Men de tar – i sterk kontrast til motstanderen i kveldens skjebnekamp – avskjed med flagget til topps.

Les også: Skandale på skandale

– Vi må håpe på et mirakel, sa Frankrike-sjef Raymond Domenech om sjansene til avansement.

Det var bare Sør-Afrika som følte på muligheten for å oppleve det.

I perioder kjørte de over sin skandaliserte motstander.

De ledet 2–0 til pause etter scoringer av Bongani Khumalo og Katlego Mphela, Frankrike var redusert til ti spillere etter en utvisning av Yoann Gourcuff, og med Uruguays 1–0-ledelse og senere -seier over Mexico i den andre kampen i gruppen trengte de bare to mål til.

– Jeg trodde virkelig vi kunne gå videre, sier målscorer Khumalo.

Men det avgjørende øyeblikket kom kanskje fem minutter inn i annen omgang, da Mphela satte en gigantsjanse i tverrliggeren.

20 minutter før slutt satte Florent Malouda inn reduseringen for Frankrike, og den sørafrikanske oppgaven var umulig.

Plassene i åttendedelsfinalen går til gruppevinner Uruguay og Mexico.

– Den sterkeste følelsen min er stolthet. Vi visste denne gruppen ville bli veldig vanskelig, oppsummerer Sør-Afrika-sjef Carlos Alberto Parreira ifølge AP.

Les også: Nikket og bukket for cupspillplass

Domenech: – De spilte solidarisk

For Frankrike kronet tapet et mesterskap hvor de har produsert en skandalerekke som nesten savner sidestykke i VM-historien.

Etter at Nicolas Anelka ble hjemsendt for angivelig å ha kalt landslagssjef Domenech «horesønn», var kaptein Patrice Evra blant pådriverne i et opprør mot landslagsledelsen som endte med at spillerne nektet å trene.

I kveld var Evra blant spillerne som ble vraket fra startoppstillingen – hvor halvparten fra 0–2-tapet for Mexico var byttet ut.

De som spilte, viste glimt av innsatsvilje.

Det hjalp ikke mye.

– Det finnes ingen forklaring. Vi er skuffet og triste. Men det jeg så i dag, var det jeg ønsket fra dette laget, jeg så at de spilte solidarisk, sier Raymond Domenech.

– Det er trist, for dette laget har stort potensial.

Gourcuff så rødt

Sør-Afrika tok ledelsen etter 19 minutter, da keeper Hugo Lloris feilberegnet en corner og klatremusen Bongani Khumalo steg langt over Abou Diaby og stanget ballen i mål.

Seks minutter senere eskalerte marerittet. Yoann Gourcuff traff en sørafrikaner da han gikk opp med albuen i en duell.

Dommeren viste ingen nåde, og ga Gourcuff et strengt rødt kort.

Doblingen av ledelsen ble pirket inn av Sør-Afrikas klassespiss Mphela etter 37 minutter.

Men da Mphela blåste sin kjempesjanse i annen omgang, da Hugo Lloris reddet et kjempeskudd fra samme mann, og da Malouda berget et ørlite fragment av den franske æren med sin redusering, hadde de ikke annet enn en sterk prestasjon og en minneverdig kveld å feire.

Ikke så ille, tross alt?

– Jeg er så stolt av guttene. Måten de spilte på helt fra starten av, har gjort dette landet stolt. De har vist flott fremgang, sier Carlos Alberto Parreira, sjef for landslaget som rangeres som nummer 83 i verden.

Domenechs farvel

Frankrike rangeres som nummer ni.

Nå forlater de VM i skam.

De ankom etter Thierrys skammelige hands mot Irland. De drar med skammelige ett poeng, med ett scoret mål – som de gjorde det i EM for to år siden – men i motsetning til i 2008 gjør de det ikke fra dødens gruppe.

I motsetning til for to år siden gjør de det med en kavalkade av skandaler utenfor banen. I likhet med for to år siden gjør de det med Raymond Domenech som landslagstrener.

Men nå er det slutt. Frankrikes lengstsittende landslagssjef har akkurat fullført sin siste kamp, hakkekyllingen takker av.

Etter VM ber det franske fotballfolket om frelse fra Laurent Blanc.

Personvernpolicy