«Same procedure»...?

Diego Maradona jubler for argentinsk seier i åpningskampen og Argentina har fått en drømmestart på årets VM. (Foto. Scanpix)
Diego Maradona jubler for argentinsk seier i åpningskampen og Argentina har fått en drømmestart på årets VM. (Foto. Scanpix)

Hver gang VM har vært arrangert utenfor Europa, har tittelen havnet på søramerikanske hender. Mye tyder på at historien gjentar seg i 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at en drøy runde i årets gruppespill er unnagjort, er det nemlig ingen tvil om hvilket kontinent som så langt har imponert mest.

De fem søramerikanske lagene er så langt ubeseiret.

Tar vi med Uruguays møte med Sør-Afrika onsdag, har Sør-Amerika stått bak fire av de totalt 11 seirene så langt i mesterskapet. Uruguay og Paraguay har i tillegg hver sin uavgjortkamp mot meget kvalifisert europeisk motstand.

Stormaktene snubler

De europeiske nasjonene har også bokført fire triumfer, men har hatt betydelig flere forsøk. Totalt deltar 12 europeiske land i årets sluttspill.

Kanskje er den første knappe VM-uka en indikasjon på at det blir tungt å være europeer i Sør-Afrika i tiden som kommer. Tungvekterne Spania, Frankrike, England og Italia har alle åpnet nølende – med hver sin uavgjortkamp mot motstand som burde vært høyst overkommelig.

Turneringslmaskinen Tyskland er så langt det laget som har imponert på den mest overbevisende måten. Godt spill og 4-0 mot Australia søndag gjorde sitt til at Joachim Löws gutter trolig må regnes med til siste slutt.

Enklere motstand

De søramerikanske lagenes sterke start kan utvilsomt sende dem langt i mesterskapet.

Med fire poeng på to kamper er for eksempel Uruguay i førersetet i gruppe A. En eventuell gruppeseier betyr trolig at Diego Forlan & co. slipper Argentina som motstander i åttedelsfinalen – og i stedet kan forberede seg på langt enklere motstand i form av enten Sør-Korea, Hellas eller Nigeria.

Skulle Paraguay fortsette der de slapp mot Italia, og overraskende ta seieren i gruppe F, vil det kunne gi hyggelig motstand i form av Danmark, Kamerun eller Japan i en eventuell åttedelsfinale.

Gruppetoeren i den samme gruppa skal trolig ut mot Nederland.

På skinner

Argentina og Brasil synes videre å ha sine VM på skinner, og Chile viste takter i sin første gruppekamp som gir grunn til optimisme også der.

Det ligger i det hele tatt an til hyggelige søramerikanske dager i Sør-Afrika.

Og kanskje gjentar til og med historien seg på ny. Samtlige tidligere verdensmesterskap utenfor Europa har endt med søramerikansk seier.

Et europeisk land har på sin side aldri vunnet et mesterskap utenfor Europa. Det skjer kanskje ikke nå heller? (ANB)

Personvernpolicy