Bafana Bafana ned på jorda

Diego Forlan sendte Uruguay i føringen.
Diego Forlan sendte Uruguay i føringen.

Bafana Bafana kom brutalt ned på jorda etter den festlige åpningskampen i VM. Sør-Afrikas hjemmehåp skapte lite og tapte 0-3 for Uruguay.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessuten ble keeper Itumeleng Khune utvist da han i det 76. minutt felte Luis Suárez og forårsaket straffesparket Diego Forlán utnyttet til å punktere spenningen og bli VM-sluttspillets første tomålsscorer. Álvaro Pereira fastsatte resultatet i femte overtidsminutt.

– Dette var en solid kamp. Vi spilte bra, og dette vil hjelpe oss til å bli enda bedre, sa Forlán.

Atletico Madrid-spissen ga søramerikanerne ledelsen med en dupper fra nesten 30 meter midt i første omgang. Det virket som en stjernespiss omsider hadde løst gåten med å gi den omstridte VM-ballen skru etter behag, men så viste TV-bildene at skuddet sneiet hjemmelagets midtstopper Aaron Mokoena.

Dermed var det en gulltrøye som ufrivillig ga ballen duppen som sendte den over keeper Itumeleng Khune og under tverrliggeren.

Etter målet ble det et øyeblikk stille fra vuvuzelaene på fullsatte Loftus Versfeld stadion i Pretoria. Publikum trosset kulden i håp om å få se hjemmelaget feire Undomsdagen, en nasjonal helligdag til minne om Soweto-opprøret i 1976, med seier.

Det var aldri noe som tydet på at vertene skulle greie det, og nå står Sør-Afrika i stor fare for å bli det første VM-vertsland som ryker ut i gruppespillet.

Stoppet bølgen

Sør-Afrika kom til kampen på en bølge av begeistring etter godt spill i 1-1-kampen mot Mexico fredag, og under Carlos Alberto Parreiras ledelse var laget ubeseiret i 13 landskamper. Uruguay lot seg ikke skremme og var klart best.

Forlán og særlig Luis Suárez viste kvalitetene de ikke fikk fram i den triste og målløse åpningskampen mot Frankrike, og satte stadig hjemmeforsvaret på prøver.

I Uruguay-målet hadde Fernando Muslera lite å henge fingrene i på sin 24-årsdag.

– Dette var uakseptabelt. Vi kom aldri i gang med spillet vårt, men vi må fortsatt tro at vi kan gå videre. Vi har fortsatt en sjanse, sa Mokoena.

Sjansen er ikke stor. I første omgang pådro Fulham-spiller Kagisho Dikgacoi det gule kortet som setter ham utenfor Sør-Afrikas siste gruppekamp mot Frankrike, og heller ikke Khune får spille den kampen. Han måtte hoderystende gå av banen med direkte rødt kort.

Utklassing

Et uruguayansk skuddforsøk ble et framspill til Suárez, som ifølge TV-bildene burde vært avblåst for offside. Han spilte ballen til side for keeper og ble så vidt felt av Khune. Dommer Massimo Busacca pekte på 11-metersmerket og hentet strengt det røde kortet opp fra brystlommen.

Ballen lå stille på straffemerket i nesten fire minutter mens reservekeeper Moeneeb Josephs gjorde seg klar for å komme inn. Han fikk aldri varme opp, og det første han gjorde var å plukke ballen ut av nettet etter Forláns ustoppelige skudd i nettaket.

Sør-Afrika resignerte, men dommeren la til fem minutter. Dermed rakk Álvaro Pereira å nikke inn 3-0-målet etter forarbeid av kampens store spiller Forlán og innlegg fra Suárez.

Tirsdag kan Bafana Bafana være utslått, og da er det fortsatt 19 dager igjen av VM. (ANB-NTB)

Personvernpolicy